Rusko ministarstvo obrane objavilo je video koji prikazuje testiranja novog hipersoničnog projektila.

Galerija


Rusija je objavila da je uspješno lansirala nadzvučnu raketu imena Kinzhal, jedno od oružja sposobnih da nosi nuklearnu glavu, koje je ruski predsjednik Vladimir Putin javno objavio ranije ovog mjeseca, objavio je u nedjelju BBC.

Vezani članci Testiranje projektila, ilustracija (Foto: AFP) Zveckanje oružjem: Putin naredio vojsci da uzvrati jednakom mjerom na američko testiranje raketa Raketa, ilustracija (Foto: BRUCE WEAVER / AFP) U testiranju rakete poginulo pet djelatnika Rosatoma u Rusiji

Rusko ministarstvo obrane objavilo je videosnimku lansiranja rakete iz borbenog zrakoplova i trag koji je ostao iza nje. U ministarstvu tvrde da je raketa pogodila metu.

Kinzhal putuje deset puta brže od brzine zvuka i ima doseg od dvije tisuće kilometara.

Očekuje se da će Putin na izborima za tjedan dana ponovno postati predsjednik Rusije, a u svom govoru o stanju nacije početkom ožujka prikazao je videografiku s raketama koje gađaju Floridu. Smatra se da je taj govor njegovo glavno predizborno obraćanje uoči izbora.

Američki State Department kasnije je komentirao kako "to nije primjereno ponašanje odgovornog međunarodnog aktera".

Putin je tada istaknuo kako Rusija posjeduje nova oružja kakva zasad nema nijedna druga zemlja u svijetu.

"Mi smo počeli razvijati takve nove vrste strateškog oružja koje uopće ne koriste balističku putanju leta pri kretanju prema cilju. To znači da je proturaketni sustav u borbi protiv takvog oružja beskoristan i besmislen", rekao je ruski predsjednik. (Hina)