Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatrena retorika dan prije izbora

Trump na posljednjoj etapi kampanje: "Želite li još više karavana i nasilja, glasajte za demokrate"

Predsjednik SAD-a Donald Trump na predizbornom skupu u Indiani (Foto: AFP)
Predsjednik SAD-a Donald Trump na predizbornom skupu u Indiani (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki predsjednik Donald Trump krenuo je u ponedjeljak na posljednju turneju u kampanji jačanja podrške republikanskim kandidatima u trima američkim saveznim državama, dan uoči kongresnih izbora u utorak koji će odrediti tko će upravljati dvama domovima Kongresa do idućih predsjedničkih izbora u studenome 2020. godine.

Obraćajući se svojim pristašama u Clevelandu, u saveznoj državi Ohio, gdje je održao prvi planirani skup podrške republikancima, Trump je upozorio kako je riječ o izborima na kojima su na vagi on i njegove politike.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

"Na neki način, ja sam na glasačkom listiću", rekao je američki predsjednik. "Morate izaći i glasovati."

Ponovo je izdvojio imigraciju i državnu sigurnost kao ključno pitanje. "Želite li još više karavana i više nasilja, glasajte za demokrate", rekao je Trump, misleći na karavanu srednjoameričkih migranata koji pješke putuju kroz Meksiko. "Želite li sigurne zajednice, glasujte za republikance", poručio je.

Ustvrdio je kako ilegalni imigranti državu godišnje stoje 100 milijardi dolara, a jedini način da se taj, kako je rekao, "nezakoniti napad na naše dostojanstvo, naš suverenitet i naše granice" privede kraju, naglasio je, jest glasanjem za republikance.

Vatrena retorika nužna cijena za bolju budućnost

Za mnoge Amerikance, kongresni izbori u utorak predstavljaju referendum izjašnjavanja po pitanju Trumpove separatističke osobnosti, tvrdolinijaške politike i ratoborne retorike.

Na skupu u Clevelandu i drugim skupovima na kojima je sudjelovao diljem SAD-a, Trumpovi pristaše na 'midterm' izbore gledaju kao na glasovanje za zaštitu vođe na kojega je izvršen napad, čija je vatrena retorika nužna cijena koju treba platiti za bolju budućnost u eri promjena.

Na skupovima u konzervativnim džepovima diljem Sjedinjenih Država glavna je poruka njegovih zagovornika da se nadaju da će Trumpove ideje postati dominantna sila američkog političkog života u nadolazećim desetljećima.

Međutim, oko 52 posto Amerikanaca ne slaže se s Trumpovom predsjedničkom izvedbom. Reutersovo ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da se više ljudi u utorak sprema glasovati za demokratskog kandidata nego za republikanskog.

U još jednom pokušaju utjecanja na izborne rezultate, Trump je u ponedjeljak krenuo na posljednju turneju po trima državama američkog Srednjeg zapada, Ohiju, Indijani i Missouriju.

Nakon Clevelanda, Trump nastavlja kampanju skupovima u Indijani i Missouriju, gdje također želi ojačati šanse za republikanske kandidate za Senat, koji su u osobito tijesnoj utrci. Prije napuštanja Clevelanda, Trump je novinarima kazao kako očekuje dobre rezultate za republikance u utorak.

Ranije u ponedjeljak, predsjednik SAD-a upozorio je da su izbori u utorak "ključni", jer "sažimaju sve što smo dosad napravili".

U kampanji sudjeluje i bivši predsjednik Barack Obama

Posljednjeg dana prije prvih nacionalnih izbora otkako je Trump osvojio Bijelu kuću, i demokrati su nastavili s kampanjom. Bivši predsjednik Barack Obama, koji se u toj kampanji profilirao kao najtraženija osoba za podršku demokatskim kandidatima, iznenadio je volontere u terenskom uredu Demokratske stranke u Virginiji s kutijama krafni u znak zahvalnosti za uložene napore.

Istaknuo je kako se na glasovanju između ostaloga odlučuje o zdravstvenoj zaštiti i "osiguravanju da zaposlene obitelji dobiju poštenu priliku", naglasivši kako je ipak ono najvažnije o čemu će glasači odlučivati "karakter ove zemlje".

"Tu se odlučuje o tome tko smo mi, o tome kakve politike očekujemo", rekao je Obama.

Birači odlučuju o 435 mjesta u američkom Zastupničkom domu, 35 u Senatu te 36 guvernerskih pozicija. Ankete pokazuju da će demokrati vjerojatno preuzeti Zastupnički dom, dok će republikanci najvjerojatnije zadržati većinu u Senatu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene