Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori se mogu odužiti

Profesor o izborima u Njemačkoj: ''Ako se te dvije stranke nađu, možemo do Božića imati koaliciju. Ako ne...''

Zoran Kurelić u studiju Dnevnika Nove TV - 1
Zoran Kurelić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Izbore u Njemačkoj za Dnevnik Nove TV komentirao je profesor Zoran Kurelić. Kaže da stvaranje koalicije ovisi o tome hoće li se složiti zeleni i liberali.

Profesor Zoran Kurelić s Fakulteta političkih znanosti kaže da je za Njemačku trenutačno najizglednija semafor koalicija. ''Na semaforu su crveno socijalisti, zeleno su zeleni i žuto su liberali. Sigurno zato što je pobjednik, puno jači nego što brojevi govore, Scholz. On se kroz kampanju, kroz tri sučeljavanja, u očima njemačke javnosti iskristalizirao kao glavni kandidat za kancelara'', kaže.

Pregovori se u Njemačkoj itekako mogu odužiti, no Kurelić pojašnjava da to ovisi o tome hoće li se složiti zeleni i liberali. ''Ako se oni nađu, možemo do Božića imati koaliciju. Ako se oni ne nađu, onda se stvari kompliciraju'', rekao je.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Kako će izbori u njemačkoj utjecati na hrvatsku regiju? "Tko god oformi vladu će i dalje jednako NE razumjeti što se događa"

Na pitanje je li CDU pogriješio izborom Armina Lascheta, Kurelić kaže da to je pogreška, no da su zeleni napravili i veću pogrešku. ''Scholz je dobio ne zato što je on bio fantastičan, već zato što su ovi drugi bili loši. Imao je izravna sučeljavanja, ovi su tonuli, tonuli i tonuli, i ostao je jedini ozbiljan kandidat'', smatra profesor. Kaže da, iako je u hrvatskoj shcolz nep0oznanica, u Njemačkoj je on ''solidan političar''.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene