Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Kako će izbori u njemačkoj utjecati na hrvatsku regiju? "Tko god oformi vladu će i dalje jednako NE razumjeti što se događa"

Njemački socijaldemokrati proglasili su pobjedu na parlamentarnim izborima u Njemačkoj nakon što su osvojili 25,7 posto glasova, ali budućeg kancelara najvjerojatnije će odlučiti Zeleni i Liberali. Slijede koalicijski pregovori koji bi mogli potrajati tjednima, pa čak i mjesecima. Izbore u Berlinu prati Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV.

Iako je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) dobila najviši broj glasova na jučerašnjim izborima, Ivana Petrović istaknula je da to ne znači nužno da će čelnik te stranke biti mandatar sljedeće vlade.

"Njemački izborni sustav ne pretpostavlja da relativni pobjednik izbora nužno treba krenuti u sastavljanje nove vlade niti je, kao što je u Hrvatskoj, predsjednik taj koji daje mandataru mandat za sastavljanje nove vlade. Oni predsjedniku dolaze već s gotovom pričom, što znači da novu vladu hipotetski može sastaviti bilo tko", rekla je.

"Naravno, logično je da to uvijek započinje relativni pobjednik, ali kada ima uvjerljivu pobjedu. Prema tome, sve je još uvijek moguće. Ključ buduće koalicije drže Zeleni i Liberali", dodala je.

Također je rekla da su Zeleni i Liberali najavili početak međusobnih razgovora kako bi usuglasili stvari oko kojih se ne slažu.

"Ne slažu se oko mnogo toga, ali jedna je stvar ključna i to su porezi. Naime, Liberali su protiv poreza i zaduživanja, a Zeleni za svoju zelenu agendu trebaju novac. Ta bi agenda, kada bi se dogodila u kratkom roku, dovela u kolaps automobilsku industriju i gubitak radnih mjesta. To Liberali u svakom slučaju žele spriječiti", objasnila je Petrović tijekom javljanja uživo u Vijesti Nove TV u 17h.

Petrović je rekla i da motivacija SPD-ovaca velika jer nakon 16 godina ponovo žele kancelara iz svojih redova. Isto vrijedi za Zelene i Liberale, koji "žele u vlast s jednima ili s drugima", budući da Liberali nisu na vlasti osam godina, a Zeleni od vlade Gerharda Schrödera.

"Armin Laschet, nasljednik Angele Merkel na čelu Kršćansko-demokratska unije, nije najbolji komunikator, ali je jako pregovarač. Tako da su još sve karte otvorene, ali s ove pozicije bih rekla da su posložene 60 posto u korist SPD-a i 40 posto u korist CSU-a i CDU-a", rekla je Petrović.

Teme koje su dominirale kampanjom

Što se tiče tema koje dominiraju pregovore o sastavljanju vlade, Petrović je rekla da se radi isključivo unutarpolitičke teme, koje su dominirale i kampanjom.

"Zanimljivo je da COVID krizu i migrantsku krizu od prije šest godina zapravo nitko nije previše spominjao niti je itko na tome gradio kampanju, osim Alternative za Njemačku (AFD), koja je pala za nekoliko posto. Nitko nije Angelu Merkel kritizirao zbog krize iz 2015. godine. Znači, egzistencija, gospodarstvo i porezi su teme koje dominiraju", rekla je Petrović.

"Jedino što se može dogoditi, ako SPD formira vladu, je poremećaj unutar Europske pučke stranke. Puno toga će ovisiti o izborima u Francuskoj iduće godine, zbog čega je i važno da Njemačka što prije sastavi vladu", dodala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika motivacija Dvoje zastupnika u njemačkom parlamentu iz BiH: ''Osjećam potrebu da pomognem. Treba nam bolji plan''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna privremeni rezultati Franziska Giffey postaje prva gradonačelnica Berlina

Na kraju se osvrnula na utjecaj ovih izbora na Zapadni Balkan.

"Nikakve riječi o tome nije bilo niti će se njemačka vanjska politika u tom smislu mijenjati prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Ona će jednako ne razumjeti što se događa na Zapadnom Balkanu, tko god da oformi vladu i kome god od koalicijskih partnera pripalo ministarstvo vanjskih poslova", zaključila je Petrović.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene