Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)

U svezi sa sada već slavnom i često citiranom rečenicom "Wir schaffen das" ("Mi to možemo") kojom je prije godinu dana objasnila svoj otvoreni pristup prihvatu stotina tisuća izbjeglica koji su stigli u Njemačku, njemačka kancelarka Angela Merkel je priznala da je podcijenila jačinu ovih riječi


Godinu dana nakon povijesne rečenice „Mi to možemo“ usmjerene k rješavanju izbjegličke krize, njemačka kancelarka Angela Merkel je u razgovoru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung u srijedu priznala pogreške u rješavanju izbjeličke krize.

"I mi Nijemci predugo smo ignorirali ovaj problem. Već su 2004. i 2005. mnoge izbjeglice počeli pristizati u Europu, a mi smo taj problem prepustili Španjolskoj i ostalim zemljama na vanjskim granicama", rekla je Merkel u razgovoru za nadregionalni dnevnik Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Njemačka kancelarka priznala je da se isto tako Njemačka, kao danas neke istočne članice EU-a, dugo opirala reformama na razini Europske unije glede raspodjele izbjeglica, zaštite vanjskih granica i smanjivanja nacionalnih suvereniteta te to objasnila povijesnim okolnostima.

"Njemačka je nakon mnogih izbjeglica koje smo primili tijekom rata na području bivše Jugoslavije, bila sretna da su druge teme stupile u prvi plan. To nije bilo ispravno", rekla je Merkel za SZ.

U svezi sa sada već slavnom i često citiranom rečenicom "Wir schaffen das" ("Mi to možemo") kojom je prije godinu dana objasnila svoj otvoreni pristup prihvatu stotina tisuća izbjeglica koji su preko Balkana, Mađarske i Austrije stigli u Njemačku, kancelarka je priznala da je podcijenila jačinu ovih riječi.

"Da ste me prije pitali imam li spremnu rečenicu koja će kasnije biti često citirana, sigurno ne bih spomenula ove riječi", rekla je Merkel i dodala kako i inače u svakodnevici u odnosu sa svojim suradnicima spominje ovu rečenicu jer "potiče na aktivnost".

Merkel je uvjerena da se Njemačka ni nakon integracije izbjeglica neće promijeniti te da će zadržati svoje vrijednosti.

"Njemačka će ostati Njemačka sa svim onim što nam je vrijedno", zaključila je Merkel.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnijenja kancelarku trenutno podržava svega 41 posto birača, a njezinu Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) podržava 33 posto ispitanih što je najniža vrijednost od parlamentarnih izbora 2013. kada je Unija CDU/CSU osvojila 41,5 posto glasova. (Hina)