Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ishod izbora u Mecklenburgu – Zapadnom Primorju je naravno povezan s izbjegličkom politikom. Ali ja mislim i dalje da posljednjih mjeseci nismo učinili ništa pogrešno po tom pitanju, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.


Njemačka kancelarka Angela Merkel preuzela je odgovornost za poraz svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU) u saveznoj pokrajini Mecklenburg – Zapadno Pomorje, ali je u ponedjeljak tijekom summita G20 u Kini istodobno branila svoju politiku prema izbjeglicama koja se smatra glavnim razlogom uspjeha desnih populista iz Alternative za Njemačku (AfD) koja je osvojila više glasova od CDU-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Merkel: ''Provoditi odmor u zemlji u kojoj si progonjen, to zaista ne ide'' Slika nije dostupna Merkel priznala: Predugo smo ignorirali taj problem

„Ishod izbora u Mecklenburgu – Zapadnom Primorju je naravno povezan s izbjegličkom politikom. Ali ja mislim i dalje da posljednjih mjeseci nismo učinili ništa pogrešno po tom pitanju“, rekla je Merkel na konferenciji za tisak na rubu summita G20 u Kini. Ona je najavila kako sada treba „povratiti povjerenje birača“ i istaknula kako se to odnosi i na nju samu kao kancelarku a ne samo predsjednicu CDU-a.

Istodobno su ojačali napadi i kritike na račun kancelaričine izbjegličke politike iz smjera sestrinske Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja je neuspjeh CDU-a na jučerašnjim lokalnim izborima okarakterizirala kao „zvono na uzbunu“ za demokršćane.

„Raspoloženje birača se više ne može ignorirati potrebna je drastična promjena kursa u Berlinu“, rekao je bavarski ministar financija i jedan od čelnika CSU-a Markus Soeder ukazujući na savezne parlamentarne izbore sljedeće godine.

Desno-populistička AfD je na jučerašnjim izborima za lokalni parlament u Schwerinu u saveznoj pokrajini Mecklenburg – Zapadno Primorje, osvojila 20,8 posto glasova i tako postala druga po redu najjača stranka ispred CDU-a s 19 posto. U parlament su ušle još i stranke Ljevica s 13,2 posto dok stranka Zelenih nije uspjela preći izborni prag isto kao i desno-radikalna NPD. Poraz u ovoj saveznoj pokrajini se smatra velikim udarcem za Angelu Merkel i s obzirom na činjenicu da se ovdje nalazi njezina izborna jedinica.

Angela Merkel je tijekom jutra održala telefonsku sjednicu s predsjedništvom CDU-a nakon čega je glavni tajnik Peter Tauber izrazio razumijevanje za razočaranja jednog dijela biračkog tijela ali je istodobno apelirao na „strpljenje“ kada je u pitanju izbjeglička politika i integracija novopridošlih.
„Potrebno je vrijeme da mjere integracije počnu djelovati a isto tako je potrebno vrijeme da se povrati povjerenje birača“, rekao je Tauber nakon telefonske sjednice stranačkog predsjedništva.

On je kritizirao i Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) koalicijskog partnera Unije na saveznoj razini čiji šef je jučer nakon objavljivanja rezultata žestoko kritizirao CDU i Angelu Merkel zbog „kočenja“ integracijskih mjera. „Mislim da se moramo usredotočiti na to kako ponovno zadobiti povjerenje birača a ne da se međusobno optužujemo“, rekao je Tauber.

Njemački mediji uglavnom izražavaju zabrinutost zbog uspjeha desnih populista ali istodobno ukazuju na to kako bi ovaj izbor mogao biti i prekretnica u okretanju stranaka prema rješavanju akutnih problema vezanih uz izbjegličku krizu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju