Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promrzli i gladni

Austrija obustavila ulazak, 2000 izbjeglica prelazilo zelenu granicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijske vlasti u Šentilju tijekom noći nisu primile ni jednu osobu, a s prihvatom su navodno ponovno krenuli u 8 sati.

11:45 - Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović, koji su se u petak sastali na graničnom prijelazu Bajakovu, dogovorili su kratkoročne i dugoročne mehanizme za rješavanje izbjegličke krize na granici dviju država. Srbijanski kolega i ja suglasili smo se kako je cijeli ovaj problem nužno razriještiti na njegovom izvoru u Grčkoj koja mora početi poštivati određena pravila Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova RH

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigla je pomoć ZRAKOPLOV JE SLETIO U Hrvatsku stiglo 37 tona humanitarne pomoći iz Dubaija Slika nije dostupna Šefovi policija odlučili NAPOKON POMAK U Grčkoj će se razdvajati ekonomski migranti od stvarnih izbjeglica

Po riječima ministra Ostojića, čim bude dovršen zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu, izbjeglice i migranti neće više u Hrvatsku ulaziti preko Bapske već će hrvatskim vlakovima do Slavonskog Broda biti prevoženi izravno iz Šida.

Također je dogovoreno kako će se registracija izbjeglica i migranata koja se obavi u Srbiji koristiti i kao "ulaznica" za njihov prolazak kroz Hrvatsku. Postignuta je i suglasnost oko većeg angažmana srbijanskih policajaca na Berkasovu kako bi se smanjio pritisak izbjeglica na susjednu Bapsku.

8:00 - U prihvatnom kampu za izbjeglice u Opatovcu trenutno se nalazi oko 3.000 izbjeglica. Tijekom noći i jutra iz Srbije je stiglo 12 autobusa s izbjeglicama, a prema najavama srbijanskih medija tijekom dana očekuje se novi, veliki val izbjeglica.

Prema podacima slovenske policije u 6 sati ujutro na području Slovenije se nalazilo ukupno 14.168 izbjeglica od čega 4.500 u šatorskom naselju u Šentilju, na granici sa Austrijom gdje su čekali svoj prelazak granice.

Nakon nekoliko dana neizvjesnosti izbjeglice polako odustaju od svog nauma, a to je dolazak na cilj u neku od zapadnih zemalja Europe. Kažu kako su do sada imali nade, no neki je polako gube te ej žalja za povratak u rodnu Siriju sve veća.

IZ SLOVENIJE STIŽU NOVE OPTUŽBE 'Hrvatska se ponaša neeuropski'

Kako javljaju slovenski mediji u Austriju tijekom noći nije ušla ni jedna osoba.

Prema Šentilju bi u ovim trenucima trebao krenuti još jedan vlak s izbjeglicama iz Dobove koji bi na granicu trebao stići oko 10 sati, a na kojem se nalazi više od 500 izbjeglica, dok se oko podneva na granici očekuje još jedan vlak s oko 600 ljudi, piša 24ur.

Austrijske vlasti u Šentilju tijekom noći nisu primile ni jednu osobu, a s prihvatom su navodno ponovno krenuli u 8 sati. Oko 500 izbjeglica noć su proveli na hladnom i otvorenom na slovensko-austrijskoj granici, paleći vatru i spavajući doslovno jedan na drugome, kako bi se ugrijali.

Zbog povećanog priljeva izbjeglica zatvoren je stari granični prijelaz Šentilj, a nakon ponoći u oba je smjera zatvoren i prijelaz Rigonce gdje je oko 2000 migranata pokušalo prijeći zelenu granicu.

Izbjeglice su u policijskoj pratnji prebačeni u prihvatni centar u Dobovi. Posljednja skupina izbjeglica hrvatsku je granicu prešla oko 4 sata ujutro, a prema pisanjima slovenskih medija, radi se o oko 2000 ljudi. Oni se još uvijek nalaze na području graničnog prijelaza Rigonci.

Migranti i izbjeglice cijelu noć stizali na istočnu granicu Hrvatske

I dalje traje veliki pritisak migranata i izbjeglica na hrvatsku istočnu granicu, a cijelu noć od četvrtka na petak pristizali su autobusi na srbijanski prijelaz Berkasovo, iz kojega migranti ulaze u Hrvatsku kod srijemskog sela Bapske.

Hrvatski policajci tijelima štite granicu, migranti viču 'Open, open'

Pridošle migrante policija u manjim skupinama propušta u Hrvatsku i odvozi ih do prihvatnog centra u Opatovcu. Odatle ih se autobusima odvozi prema Sloveniji, a dio i na željeznički kolodvor u Tovarniku na vlak za Sloveniju, preko koje nastavljaju putovanje prema Austriji i Njemačkoj.

Na granici kod Berkasova u petak ujutro na ulazak u Hrvatsku čeka oko 1.500 migranata.

U srbijanskom prihvatnom centru Principovac uz granicu s Hrvatskom na području Iloka, tek je nekolicina osoba. Po riječima Dušice Poletan iz Crvenog križa Šida migrante je jednostavno nemoguće zadržati na duže vrijeme u prihvatnim centrima jer ih oni žele napustiti čim se odmore i dođu sebi nakon dugog puta, i nastaviti prema Austriji i Njemačkoj.

Veliki priljev jer se migranti boje da se granice ne zatvore

"Imala sam priliku ovih dana biti s jednom sirijskom majkom koja je uza sebe imala malu bebu koju nikako nije mogla smiriti i dijete je neprestano plakalo ali ju to nije spriječilo da s takvim djetetom napusti centar u Principovcu i krene put Hrvatske. Oni se jednostavno svi boje da se granice ne pozatvaraju i ne ostanu ovdje zatočeni ili vraćeni odakle su krenuli. I zato je tolika navala na granicu", ocjenjuje ta srbijanska humanitarka.

O izbjegličkoj krizi razgovarat će u petak na graničnom prijelazu Bajakovo hrvatski i srbijanski ministri unutarnjih poslova, Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović.

'Kritike oko registracije izbjeglica su kao da vas netko kritizira da kad je požar ne poštujete prometne znakove'

Tijekom jučerašnjeg dana u Hrvatsku je ušlo oko 6 i pol tisuća migranata, a u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu sinoć je bilo gotovo tru tisuće osoba. Od početka migrantske i izbjegličke krize, 16. rujna, u Republiku Hrvatsku ušao je 222.501 migrant.

U Sloveniji trenutno 14.000 migranata, Pahor pozvao na tolerantnost

U Sloveniji se trenutačno prema podacima slovenske policije nalazi nešto više od 14.000 izbjeglica i migranata, od čega ih je 5960 registrirano, dok su ostali u predviđenom postupku registracije, a predsjednik Borut Pahor pozvao je sugrađane da se prema njima odnose humano "jer oni nisu neprijatelji".

  Moramo im pomagati koliko god možemo, izbjeglice nisu neprijatelji. Borut Pahor, slovenski predsjednik Radi se o podacima od 6 sati ujutro, a slovenska policija navela je na svom portalu i prihvatne centre gdje su migranti koji su već prošli postupak smješteni. Najviše ih je u grijanim šatorima na Šentilju, koji će danas posjetiti ministrica obrane Andrejka Katič, a onda u Gornjoj Radgoni, gdje ih se nalazi skoro 1200.

Procjenjuje se da je u noći iz Hrvatske u Sloveniju prešlo oko 6000 izbjeglica i migranata koji se upućuju u centre u Brežicama, Dobovi i Jesenicama radi postupka, a onda obično nastave prema Šentilju i Gornjoj Radgoni.

Ostojić: Od sastanka sa Stefanovićem na Bajakovu očekujem konkretan dogovor

Slovenski predsjednik Borut Pahor sinoć je za televizijsku postaju POP-TV kazao da se Slovenija s migrantskim valom susreće na miran i human način, što treba i nastaviti, te da pri tome valja postupati tako da u Sloveniji ne ostane više izbjeglica od broja koji Slovenija može zbrinuti.

Uz to, Slovenija i u izbjegličkoj krizi mora sačuvati svoja savezništva, te osigurati potporu Europske unije, upozorio je Pahor. Suradnju s Hrvatskom u reguliranju izbjegličkog vala ocijenio je nedostatnom, ali i upozorio da "svađe ne vode nikamo" i da treba biti svjestan kako se radi o susjednim zemljama koje će to uvijek i ostati.

Pahor je upozorio da je bitno da Austrija i Njemačka ne pooštre kontrolu na granici, odnosno da ne prekinu primanje izbjeglica. (Hina/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene