Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza politike

Ivana Petrović o "novom starom" političkom smjeru Joea Bidena: "On šalje poruku da Ameriku vraća svijetu"

Aktualno Galerija Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Galerija 1/4 >>
Ivana Petrović komentirala je u Večernjim vijestima inauguracijski govor Joea Bidena te analizirala politički smjer u kojem će on voditi Ameriku.

Petrović je rekla da će novi predsjednik SAD-a Joe Biden Ameriku voditi u "novom starom" političkom smjeru.

"On kroz povratak Pariškom sporazumu i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji šalje poruku da Ameriku vraća svijetu i da se vraća na multilateralne forume s kojih je Donald Trump Ameriku izveo, što je bila velika greška jer je otvorio put Rusiji i Kini", rekla je.

Petrović je također rekla da je njoj zanimljivo ono što se ne spominje, a to su Trumpove odluke kojih će se i Biden držati: "Ostaje veleposlanstvo u Jeruzalemu, ostaje Abrahamski sporazum kojim je razbijen protuizraelski muslimanski blok."

Osim toga, rekla je da je zanimljivo i da će prema Kini SAD i dalje imati čvrst stav.

"Oni će i dalje ciljati na kineske tehnologije, a oni će uzvraćati istom mjerom Americi i zapadnim zemljama. Tražit će strukturne reforme od Kine koje je ona odbila u trgovinskim pregovorima s Trumpom", rekla je Petrović.

Što se tiče Bidenova inauguracijskog govora, Petrović je rekla da je on bio jako emotivan koji je naglasak stavljao na ujedinjenje.

"On želi zacijeliti rane koje su nastale ovim dubokim podjelama. Doduše, ne volim čuti kad se kaže da: 'Amerika nikad nije bila više podijeljena.' Amerika je oduvijek podijeljena, samo što se te podjele vide jače tijekom krize, bilo ekonomske bilo koronakrize", rekla je Petrović.

Dodala je da, kada je u pitanju odnos s Europskom unijom, Biden neće nastaviti Trumpovu politiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna promaknut je Policajac koji je namamio gomilu dalje od senatora tijekom napada na Kongres dopratio Kamalu Harris na inauguraciju

Pročitajte i ovo Donald Trump zabranjen pristup kineskom teritoriju Peking uveo sankcije Pompeu i drugim dužnosnicima Trumpove administracije

"Sa slabijim je članicama stvarao bilateralne sporazume tražeći od njih moguće i nemoguće, a one ječe je dovodio u neugodu poziciju. Vidim da je Boris Johnson vrlo pomirljiv, ali Joe Biden je rekao da će ono što vrijedi za Europsku uniju vrijediti i za Ujedinjenu Kraljevinu. Dakle, sve ono o čemu su oni razgovarali s Trumpom na neki će način pasti u vodu", rekla je.

Što se tiče Hrvatske i susjednih zemalja, Petrović je rekla da je Biden razgovarao i s Kolindom Grabar-Kitarović i s Ivom Josipovićem te dodala da će se od Hrvatske puno tražiti kada su u pitanju odnosi u regiji. Ipak, dodala je da ne zna hoće li tijekom mandata posjetiti Hrvatsku budući da će se Amerika "minimalno godinu do godinu i pol baviti sama sa sobom".

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene