Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto u Italiji

Ne puštaju ga tako lako: Više od tisuću gradonačelnika potpisalo peticiju da Draghi ostane na dužnosti

Mario Draghi
Mario Draghi Foto: Afp
Više od 1000 talijanskih gradonačelnika potpisalo je u nedjelju peticiju kojom traže da premijer Mario Draghi, koji je u četvrtak ponudio ostavku, ostane na dužnosti.

"Vlada mora nastaviti" s radom, rekli su u peticiji koju su među ostalim potpisali gradonačelnici Firence, Rima i Venecije.

Mario Draghi je u četvrtak ponudio ostavku predsjedniku Sergiju Mattarelli, koji ju nije prihvatio i "pozvao ga je da se obrati parlamentu (...) kako bi se procijenila situacija".

Draghi je htio dati ostavku zbog nesudjelovanja Pokreta 5 zvijezda (M5S, antisistemski), člana koalicijske vlade, u glasovanju o povjerenju koje je zatražila vlada.

Gradonačelnici su u peticiji osudili "neodgovorno ponašanje" Pokreta 5 zvijezda. Ujedno su istaknuli da "s nevjericom i sa zabrinutošću" prate političke događaje u Italiji.

Izlazak iz krize nastale zbog pandemije koronavirusa i društvena kriza "danas više no ikad zahtijevaju stabilnost, sigurnost i jedinstvo kako bismo mogli nastaviti promjene u našim gradovima", dodaju.

Pročitajte i ovo Mario Draghi, talijanski premijer pobornici europske ekspanzije Italija je odlučna: "Trebamo pod hitno započeti pristupne pregovore"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šokirao Italiju Premijer na meti kritika: Podržao obvezno cijepljenje, pogledajte pod kojim bi se uvjetom bi se to moglo dogoditi

Bivši premijer Silvio Berlusconi i čelnik krajnje desnice Matteo Salvini, čije su stranke Naprijed Italija (desni centar) i Sjeverna liga dio vladine većine, rekli su u nedjelju da više ne mogu surađivati s Pet zvijezda zbog njihove "nestručnosti i nepouzdanosti".

Berlusconi i Salvini rekli su u zajedničkom priopćenju da su spremni za izbore "čak i u kratkom roku". Izbori su inače bili planirani za početak 2023.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene