Obavijesti Video Pretražite Navigacija
žarište napetosti

Preokret u Italiji: Premijer Mario Draghi najavio ostavku, ali predsjednik ju je odbio prihvatiti

Vlada talijanskog premijera Marija Draghija izgubila je podršku te je on odlučio predati ostavku. Predsjednik Sergio Mattarella odbio ju je prihvatiti.

Talijanski premijer Mario Draghi podnosi ostavku nakon što je vlada izgubila potporu populističkog koalicijskog partnera.

U izjavi je rekao da je pakt povjerenja koji je održavao vladu jedinstva nestao.

"Večeras ću predati ostavku predsjedniku republike", najavio je Draghi. No, predsjednik je odbio prihvatiti njegovu ostavku.

Predsjednik Sergio Mattarella imenovao je Draghija, bivšeg šefa ECB-a, da vodi oporavak Italije nakon pandemije koronavirusa i spasi zemlju od nestabilnosti.

Pozvao je Draghija da se obrati parlamentu kako bi dao jasnu sliku političke situacije. Po pisanju BBC-ja, Draghi se vjerojatno neće obratiti parlamentu prije sljedeće srijede.

Glasanje o povjerenju postalo je žarište napetosti unutar Draghijeve vlade dok se stranke vladajuće koalicije pripremaju međusobno natjecati na nacionalnim izborima početkom 2023.

Odluka Stranke 5 zvijezda da bojkotira glasanje o povjerenju u četvrtak gurnula je Italiju u političku neizvjesnost, što bi moglo potkopati napore da se osiguraju milijarde eura iz fondova Europske unije, da se zemlja uhvati u koštac sa štetnom sušom te da smanji svoju ovisnost o ruskom plinu.

Pročitajte i ovo Korito rijeke Po u Borettu posljedica klimatskih promjena Nezapamćene suše: U susjedstvu će proglasiti izvanredno stanje, u nekim je regijama situacija alarmantna...

Pročitajte i ovo Mario Draghi, talijanski premijer pobornici europske ekspanzije Italija je odlučna: "Trebamo pod hitno započeti pristupne pregovore"

Draghi je povećao uloge rekavši da ne bi želio voditi vladu bez Stranke 5 zvijezda, koja je postala najveća stranka na prethodnim izborima 2018., ali je od tada izgubila podršku javnosti.

To bi moglo dovesti do nacionalnih izbora već u rujnu ili listopadu nakon što su druge koalicijske stranke rekle da ih treba održati ako Stranka 5 zvijezda više ne podupire vladu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene