Talijanski premijer Paolo Gentiloni na sastanku NATO-a u Bruxellesu (Foto: AFP)
Talijanski premijer Paolo Gentiloni na sastanku NATO-a u Bruxellesu (Foto: AFP) Foto: Afp

Italija je jasno svojim zapadnim saveznicima rekla kako im neće dati da iz njihovih baza bombardiraju Siriju.


"Raketne napade izvode Sjedinjene Države i neke europske zemlje. Mi jesmo saveznici i naše veze s SAD-om su posebne i čvrste, ali smo jasno dali do znanja da to ne znači da se napadi mogu izvoditi s talijanskog teritorija", rekao je talijanski premijer Paolo Gentiloni u obraćanju naciji.

Vezani članci Koronavirus u Italiji Zbog pogoršanja epidemiološke situacije susjedna zemlja produljila izvanredno stanje Nicola Gratteri, protumafijaški tužitelj Više od 350 članova mafije na najvećem suđenju u Italiji: ''Oni su vlast''

Šef talijanske vlade, koji je formalno podnio ostavku, izrazio je nadu kako napadi na Siriju neće pokrenuti daljnju eskalaciju sukoba i "zatvoriti vrata" rješenju krize diplomatskim putem. "Nije vrijeme za eskalaciju sukoba, nakon 7 strašnih godina od početka rata u Siriji došlo je vrijeme da diplomacija da Siriji demokraciju i pluralizam", rekao je Gentiloni.

Gentiloni se osvrnuo i na uporabu kemijskog oružja.

"Ne smijemo se vratiti eksploataciji kemijskog oružja u sukobima na Zemlji. To je zabranjeno i po međunarodnom pravu i naša civilizacija to ne zaslužuje. Zadaća globalne zajednice je spriječiti korištenje kemijskih oružja", istaknuo je Gentiloni.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni na sastanku NATO-a u Bruxellesu (Foto: AFP)
Američki vojni zrakoplovi neće napadati Siriju iz talijanske baze Aviano (Foto: AFP) Foto: Afp

U subotu je senator Matteo Salvini, čelnik vodeće desne stranke Liga i kandidat za mjesto premijera, osudio napad SAD-a, Velike Britanije i Francuske na sirijske vojne ciljeve.

"I dalje su u potrazi za Sadamovim" kemijskim oružjem. I dalje plaćamo ludost rata u Libiji, a netko, s prstom na okidaču, inzistira na "pametnim projektilima", pomažući prvenstveno islamskim teroristima koji su gotovo poraženi. Potpuno ludilo, svi se trebaju zaustaviti", napisao je Salvini na Facebooku.

"Američki predsjednik ne može najaviti projektile na Twitteru kao da su pohana piletina s prženim krumpirićima", rekao je Salvini, koji je prije podržavao Trumpa.

Ovo nije prvi put da je Italija ostala po strani kada su u pitanju napadi na Siriju. U prosincu 2015. godine tadašnji talijanski premijer Matteo Renzi odbio je da se Italija priključi koaliciji predvođenoj SAD-om

"Stav italije je jasan i čvrst. Želimo iskorijeniti teroriste, a ne zadovoljiti komentatore. Ne želimo pridonijeti spirali nasilja, bez strateške vizije", istaknuo je tada Renzi i usporedio bombardiranje Sirije sa zračnim udarima NATO-a na Libiju 2011. koji su pomogli u svrgavanju Moamera Gadafija, ali su završili kaosom u zemlji.

Sirijska kriza odrazila se na sastavljanje vlade u Italiji

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella zatražio je u četvrtak jamstva od čelnika političkih stranaka da će poštivati talijanske obveze u NATO-u, nastavivši koalicijske pregovore u svjetlu neizvjesne situacije u vezi sa Sirijom.

Izvor iz njegova ureda rekao je da je predsjednik zabrinut zbog eskalacije krize u vezi sa Sirijom, u trenutku dok neke stranke otvoreno dovode u pitanje opravdanost američkih prijetnji da će odgovoriti na navodni kemijski napad u Doumi za koji se okrivljuje sirijski režim.

Više od mjesec dana od neriješenih izbora, glavne talijanske stranke i dalje su daleko od dogovora nakon prvog kruga pregovora prošli tjedan.

U početku je fokus bio na domaćoj politici, no Sirija je povećala neizvjesnost nakon što se vodeća desna stranka Liga svrstala na stranu Rusije i protiv SAD-a.

"Mattarella je nesumnjivo zabrinut", rekao je izvor iz njegova ureda, dodajući da on traži jamstva od stranačkih čelnika da podržavaju talijanske obveze u NATO-u.