Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće napasti Siriju

TALIJANI POKAZALI STAV 'Želimo iskorijeniti teroriste, a ne zadovoljiti komentatore i pridonijeti spirali nasilja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija se ne namjerava priključiti koaliciji predvođenoj SAD-om koja napada Islamsku državu (IS) u Siriji, izjavio je u nedjelju talijanski premijer Matteo Renzi, upozorivši da će zračni udari samo izazvati dodatni kaos u regiji.

Desna oporba pozvala je Renzia da slijedi primjer Velike Britanije koja se prošlog tjedna uključila u zračne misije nad Sirijom, no Renzi je listu Corriere della Sera rekao da će Italija ostati po strani.

Pročitajte i ovo Talijanska policija Nakon napada u Rusiji I naši susjedi na oprezu: Još jedna europska zemlja podigla razinu opasnosti od terorizma Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

"Stav italije je jasan i čvrst. Želimo iskorijeniti teroriste, a ne zadovoljiti komentatore. Ne želimo pridonijeti spirali nasilja, bez strateške vizije", istaknuo je.

Renzi je usporedio bombardiranje Sirije sa zračnim udarima NATO-a na Libiju 2011. koji su pomogli u svrgavanju Moamera Gadafija, ali su završili kaosom koji traje više od četiri godine.

Premijer je rekao da je Italiju na sudjelovanje u zračnim napadima nagovorio tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. "Četverogodišnj građanski rat u Libiji pokazuje da to nije bila sretna odluka. Danas nam treba drugačija strategija", rekao je.

"Ne smijemo dopustiti da se ponovi Libija", naglasio je Renzi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene