Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOTOVO 300 SVJEDOČANSTAVA

Šokantni rezultati istrage o zlostavljanju: "Selili su zlostavljače iz crkve u crkvu, iz mjesta u mjesto..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor istražitelja koji se bave povijesnom istragom slučajeva pedofilije u portugalskoj Katoličkoj crkvi zaprimio je 290 svjedočanstava o slučajevima zlostavljanja u prva tri mjeseca rada.

Odbor istražitelja, koji za cilj imaju istražiti povijesne slučajeve zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi, zaprimili su gotovo 300 svjedočanstava u prva tri mjeseca rada. Pedro Strecht, psihijatar na čelu Nezavisnog odbora za istraživanje zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi, rekao je da se u više od polovice zaprimljenih slučajeva radi o mnogo više žrtava zlostavljanja nego što je prvotno prijavljeno.

Šesteročlani odbor sastavljen od psihijatara, bivšeg suca Vrhovnog suda i socijalnog radnika započeo je sa poslom u siječnju, na zahtjev portugalske Biskupske konferencije. Članovi konferencije javno su obećali anonimnost svakome tko pristupi sa bilo kakvim informacijama, prenosi portal Euronews.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POHVALIO NOVINARSKU MISIJU Papa Franjo zahvalio novinarima zbog razotkrivanja pedofilskog skandala u Crkvi

Strecht je spomenuo da su članovi odbora svojim radom primijetili da su određeni crkveni dužnosnici, uključujući svećenike koji trenutačno obnašaju funkciju, i koje nije htio imenovati, pokušavali zataškati slučajeve zlostavljanja.

"Radi se o tome da su selili zlostavljače iz mjesta u mjesto, iz crkve u crkvu, kao da je, u tom trenutku, problem bila crkva, a ne stvarna osoba", rekao je Strecht. "Također, u pitanju je širok spektar slučajeva zlostavljanja, od pokazivanja neprimerenih fotografija do penetracije", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) ZAVRŠENA ISTRAGA Jezivo izvješće o pedofilskim zločinima u Francuskoj: Svećenici i redovnici u zadnjih 70 godina silovali 216.000 maloljetnih osoba

Navodni incidenti dogodili su se dok je Crkva skrbila o maloljetnicima, ali su se događali i u povezanim organizacijama, poput izviđača i grupama za izučavanje katekizma. Većina žrtava bili su dječaci.

Odbor je pozvao sve portugalske biskupe da sudjeluju u njegovom radu, i da rasprave ono što su za sad pronašli. Samo 12 od 21 biskupa pristalo je doći na razgovor, dok petorica nisu odgovorila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene