Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemlje članice i Europski parlament nisu se uspjele dogovoriti o europskom proračunu u zakonskom roku koji je istekao u ponedjeljak u ponoć.


Zbog toga bi na nekoliko mjeseci moglo doći u pitanje financiranje nekih projekata. Europska komisija je izrazila žaljenje, ocijenivši da bi rad na usvajanju proračuna mogao potrajati nekoliko mjeseci.

'Europska komisija žali što nije došlo do dogovora o proračunu za 2011. godinu. Proračun EU-a nije namijenjen za Bruxelles, on je namijenjen svim europskim građanima, poduzećima, istraživačima, studentima, seoskim zajednicama, gradovima i regijama diljem EU-a', rekao je povjerenik za proračun za Janusz Lewandowski.

Postupak traje nekoliko mjeseci

Vezani članci Europski sud za ljudska prava, ilustracija Hrvatska u Strasbourgu izgubila tri slučaja zbog povrede prava na pošteno suđenje Koronavirus Treći val pandemije poharao Europu: U većini zemalja stroge mjere do daljnjeg na snazi, neke oborile crne rekorde

Po Lisabonskom ugovoru, Komisija sada treba započeti s izradom novom prijedloga proračuna za 2011. godinu. Kada Komisija objavi svoj prijedlog, Vijeće EU-a i Europski parlament moraju prihvatiti svoja stajališta o proračunu, a nakon toga počinje postupak usuglašavanja.

Proračun za 2011. godinu prvi je proračun koji se donosi nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, koji Europskom parlamentu daje jednake ovlasti kao i zemljama članicama

Cijeli taj proces mogao bi trajati nekoliko mjeseci, pa će se od siječnja sljedeće godine financiranje europskih aktivnosti obavljati na mjesečnoj osnovi tako da se prošlogodišnji proračun podijeli na 12 dvanaestina.

Prvi proračun nakon Lisabonskog ugovora

Proračun za 2011. godinu prvi je proračun koji se donosi nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, koji Europskom parlamentu daje jednake ovlasti kao i zemljama članicama kada su u pitanju proračunski rashodi, dok za prihodovnu stranu Parlament ima samo konzultativnu ulogu.

Europski parlament je prošli mjesec izglasao svoj prijedlog proračuna u iznosu od 142,65 milijardi eura preuzetih obveza, od kojih bi 130,14 milijardi trebalo biti realizirano u sljedećoj godini, što je povećanje od 5,9 posto u odnosu na ovogodišnji proračun.

Rok za dogovor istekao u ponoć

Na listopadskom summitu EU-a, skupina zemalja predvođena Velikom Britanijom zatražila je da se proračun može povećati samo za 2,91 posto. Povećanjem od 2,91 posto proračunski rashodi narasli bi na 126,5 milijardi, što je 3,5 milijardi više nego u ovogodišnjem proračunu.

Prošli tjedan je propao pokušaj usuglašavanja stajališta, a u ponedjeljak u ponoć je istekao zadnji rok za dogovor o proračunu. (Hina)