Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČUDOM PREŽIVJELE

Šokantna ispovijest žena spašenih od Boko Harama: Spasioci su se pokazali još gorima - "Silovali su nas i izgladnjivali..."

Žene i djevojke u kampu u Nigeriji (Foto: AFP)
Žene i djevojke u kampu u Nigeriji (Foto: AFP) Foto: Afp
Na tisuće žena i djevojaka koje su vjerovale da su ih nigerijske snage sigurnosti spasile od džihadističke skupine Boko Haram, umjesto toga su sustavno zlostavljane u zamjenu za hranu i pomoć, otkrila je istraga Amnesty Internationala.

Šokantne tvrdnje ponovilo je više od 250 osoba intervjuiranih tijekom dvogodišnjeg razdoblja. Neke tvrde da su ih silovali pripadnici nigerijske vojske i civilne zajedničke radne skupine (CJTF), dok druge kažu da su izgladnjivane. Vojnici su naredili civilima da napuste svoja sela i odu u satelitske kampove, gdje su tisuće ljudi, uključujući i djecu, umrli od gladi, stoji u izvješću Amnesty Internationala, a prenosi The Guardian.

Pročitajte i ovo Mesnica - 2 Borba s inflacijom Nazire li se napokon kraj divljanju cijena hrane? Jedna stvar zavarava: "Kod toga smo imali naročito velik rast..." Slika nije dostupna Srušili mostove i ceste 'Nema hrane, nema ničega': Preživjeli islamiste, sada umiru od gladi

"Vojnici su nas izdali, rekli su nam da izađemo iz naših sela", ispričala je 35-godišnja Yakura koja je pobjegla iz svojeg doma u prosincu 2016. vjerujući da će vladini vojnici nju i njezinu obitelj na sigurno. "Rekli su nam da ćemo biti sigurniji i da su nam osigurali mjesto za boravak. Ali kad smo došli, iznevjerili su nas. Zadržali su naše muževe, a nas žene silovali".

Od kraja 2015. godine vojska je prisljavala ljude koji žive u ruralnim područjima, u nigerijskom sukobljenom sjeveroistočnom dijelu, da se presele u najbliže gradove, stoji u izvješću. Svi koji su bili primljeni u te gradove morali su proći "vojnu pretragu", tijekom koje je velik broj ljudi, ponajviše muškaraca, zadržan i prebačen u vojne objekte. Neke žene i djevojke su bile prisiljene skinuti se i proći "vojnu pretragu" potpuno gole, stoji u izvješću. Samo oni koji su "prošli" mogli su ostati u satelitskim kampovima. To je rezultiralo time da najveći broj stanovnika u tim kampovima čine žene, djeca i starci.

Hranu su dobijali jednom dnevno, ističu gotovo sve ispitane žene. Često ne više od posudice riže, za koju su se nerijetko morale boriti s drugim ženama da je uopće i dobiju. Kasnije bi tu malenu porciju podijelile sa svojom djecom, stoji u izvješću. Pristup pitkoj vodi bio je ograničen na jednom dnevno i to na vrlo kratak period. Neke su ispričale da su iz očaja lizale prljavu vodu s poda. Mnogi ispitani su potvrdili da je u kampovima gotovo svaki dan umlo 30-ak ljudi, zbog gladi i loših životnih uvjeta.

20-godišnja Ama je Amnesty Internationalu ispričala da ju je silovao pripadnik CJTF-a. Dao joj je hranu, a to je bila "neka vrsta naplate za uslugu".

"Vojnici i CJTF bi nam dali hranu, ali onda bi se vratili oko 5 ili 6 sati ujutro i rekli nam da pođemo s njima", ispričala je Ama. "Jedan pripadnik CJTF-a je došao i donio mi hranu. Vratio se navečer, ali sam se sakrila. Idući dan mi je rekao da dođem uzet vode od njega, pa sam došla u njegov šator. Potom je zatvorio vrata od šatora i silovao me. Rekao mi je: "Dao sam ti sve ove stvari, ako ih želiš, trebamo biti muž i žena". 

Mnoge druge djevojke i žene su Amnestyju spričale kako su bile prisiljene postati "djevojke" - eufemizam za biti redovito dostupne za seks, a sve kako bi preživjele. Neke su rekle i kako su ih vojnici silovali dok su bile na rubu umiranja od gladi.

28-godišnja Zara je ispričala da ju je više puta silovao vojnik kojeg je ranije vidjela kako tuče njezinog muža dijekom "vojne pretrage" u zatvoru u Bami. 

"Rekao mi je da poznaje mog muža i da ga trebam zaboraviti. Kada bih ga vidjela da dolazi pobjegla bih u svoju sobu i pokrila se. Došao bi i otkrio me, a potom me vozilom odveo na mjesto izvan kampa gdje bi me silovao. I tako bi svaki dan dolazio i na silu me vodio na to mjesto. Ja sam vikala i plakala da ne želim ići, ali me prisilio. Cijelo vrijeme mi je govorio: "Ne brini, ja ću se brinuti za tebe, davati ti novac i voditi te kod doktora ako budeš bolesna".

I druge žene su opisale kako su ih pripadnici CJTF-a izabrali u bolnici u Bami i školskim kampovima, a potom ih vodili nigerijskim vojnicima na seks. Ako bi odbile ili se požalile bile su etiketirane kao "žene Boko Harama" i tada bi se morale suočiti s ozbiljnom odmazdom.

Odgovorni za silovanja su počinili ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, a oni koji su "selektirali" žene za seks s drugima su ih prisiljavali na prostituciju, također zločin protiv čovječnosti, ističe Amnesty International.

"Šokantno je da su ljudi koji su već toliko pretrpjeli pod Boko Haramom bili izloženi daljnjem strašnom zlostavljanju od strane nigerijske vojske", rekao je direktor Amnesty Internationala Nigerije Osai Ojigho.

"Seks pod prisilom je uvijek silovanje, čak i kad nema uporabe fizičke sile. Ngerijski vojnici i CJTF se ponašaju kao da ne riskiraju sankcije, no počinitelji i njihovi nadređeni, koji su dozvolili da se to kontinuirano događa, su počinili zločine po međunarodnim zakonima i moraju odgovarati".

"Od nigerijske vlade očekujemo standardno negiranje i optužbe da želimo sabotirati vojsku, no nadamo se da će nas razočarati i umjesto toga objaviti da je zločina bilo", rekao je Ojigho. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene