Pučka kuhinja (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)
Pučka kuhinja (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL) Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Pola milijuna eura oporučno je siromašnima u Bosni i Hercegovini ostavio jedan iseljenik iz te zemlje koji je otišao na rad u Kanadu i ondje umro 2015. godine.


Zahvaljujući njemu tisuće najsiromašnijih, od kojih su mnogi korisnici javnih pučkih kuhinja u BiH do kraja godine umjesto pola kruha dnevno će dobivati cijeli.

Vezani članci Vladimir Vidović - 3 Nakon dramatičnog apela, iz Grada se javili voditelju pučke kuhinje: "Rekli su da će račun biti podmiren" Pučka kuhinja na Svetom Duhu - 1 ''Situacija je alarmantna'': Pučka kuhinja dobila nevjerojatan iznos računa za plin, strahuju da neće moći nahraniti gladne

Agan Hodžić, koji je 1930. godine rođen u jednome selu u istočnoj Bosni oporučno je dio svog bogatstva u protuvrijednosti od milijun konvertibilnih maraka (511.000 eura) ostavio Crvenom križu Federacije BiH i muslimanskom dobrotvornom društvu "Merhamet", a jedini je uvjet bio da se novci doniraju javnim kuhinjama što ih te udruge već desetljećima održavaju.

"Jedini uvjet je da se novci potroše na hranu, a izvršenje oporuke nadzirat će izvršitelj", kazala je gospođa koja godinama vodi javnu kuhinju na sarajevskoj Baščaršiji, a javnosti je poznata tek kao teta Zilha. Njena je kuhinja jedna od triju koje će koristiti neočekivani dar iz Kanade.

Hodžić je, prema njenim riječima bio čest posjetitelj baščaršijske kuhinje. Već tada je potrebitima darivao novce.

"Bio je skroman čovjek i kako je ušao u kuhinju prvi put mislila sam da dolazi nešto tražiti, a ne dati", kazala je teta Zilha, a prenosi portal Klix.

Baščaršijska javna kuhinja počela je raditi još početkom rata 1992. godine i jedno je od rijetkih mjesta gdje osobe bez ikakvih primanja uz uvjet prethodne registracije i danas mogu dobiti skroman topli obrok dnevno. U prosjeku dnevno podijele oko tisuću takvih obroka.

Zahvaljujući Aganu Hodžiću sada će svake srijede dobiti mlijeko, mogu računati na nešto voća te na pakete s kavom, šećerom i uljem.

"Najznačanije je to što će sada dobivati cijeli kruh, a sredstva su dostatna do Nove godine", kazala je teta Zilha.

Član darivateljeve obitelji Enver Ahmetspahić, kazao je kako je Hodžićev put do bogatstva bio mukotrpan. Život u Kanadi počeo je kao drvosječa.

"Nakon toga je otvorio mali restoran, poslije je držao dva motela na Floridi, a potom kupovao stare kuće, obnavljao ih i prodavao", kazao je Ahmetspahić za televiziju N1.

Poručio je kako za kriterije koji vijede u Kanadi Hodžićevo bogatstvo i nije nešto posebno, no u okolnostima kakve vladaju u BiH njegov dar od ogromne je vrijednosti. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju