Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć za najsiromašnije

Količina donirane hrane se povećava, a nažalost se povećava i broj onih koji je u Hrvatskoj trebaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve više ljudi kuca na vrata Caritasa i pučkih kuhinja, a kad se to pretoči u brojke - dolazimo do poražavajućih podataka. Svaka peta osoba u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva.

Iako je porastao broj donacija nakon ukidanja PDV-a na doniranu hranu, Država i dalje mora intervenirati. Samo je danas iz državnih robnih zaliha, za potrebe najugroženijih, otišlo 150 tona hrane.

Pročitajte i ovo Denis Maslov još je teže za blagdane Sve je više siromašnih, ali i bačene hrane: "Ružno je što danas kod nas ima beskućnika, to je ono što nismo navikli gledati" Slika nije dostupna Državni apsurd HRVATIMA JE JEFTINIJE BACITI HRANU Umjesto doniranja, 4 milijuna kuna završi u smeću

Tužno, ali istinito. Naš je svaki peti sugrađanin gladan. Zdravko je jedan od njih. Pod pritiskom zdravstvenih teškoća i nezaposlenosti, njemu i supruzi, svaki je dan izazov. 'Nikad nismo pomislili da ćemo jedno od drugoga otići, tako da se dobro slažemo. Znači, prolazimo kroz sve, tako da - glavu gore i idemo dalje', rekao je Zdravko iz Zaprešića.

A šest je gladnih usta - šestero djece koja zaslužuju bezbrižno djetinjstvo. 'Bitna je ljubav. Ljubav je najbitnija tu, što se tiče i djece i supruge i mene. Znači, da se ne volimo sigurno ne bi imali toliko djece', rekao je Zdravko.

Potrebitih kao Zdravko je i tisuće drugih građana koji svakodnevno po hranu dolaze u Caritas. Otkako je krajem prošle godine ukinut PDV na doniranu hranu, kaže nam Jelena Lončar, predsjednica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, donacija je više.

'Zadnja dva mjeseca krenula je priča u jednom dobrom pravcu, krenulo je potpisivanje ugovora o doniranju s trgovačkim lancima i mogu reći da se količina donacija iz dana u dan povećava. Nažalost, povećava se i broj onih koji tu pomoć trebaju', rekla je Lončar.

Do sad su se u priču oko doniranja uključila tek 3 trgovačka lanca i jedan proizvođač mliječnih proizvoda. Uskače i Država.

'Planiramo još jednu akciju koja će biti pretežno usmjerena prema socijalnim samoposlugama. Jednostavno, mi kao država moramo i u tom dijelu reagirati, tako da ćemo u ovoj godini imati još jednu donaciju koja će ići preko Caritasa', rekao je Ivo Milatić, pomoćnik ministra gospodarstva.

A danas su prema Caritasima diljem zemlje otišla puna 4 kamiona sa 150 tona hrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene