Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat na Bliskom istoku

Dugo su ljuti regionalni suparnici, a sad su obavili važan razgovor: Jedno je bilo presudno

Gaza, 11. listopada 2023. - 6
Gaza, 11. listopada 2023. - 6 Foto: AFP
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi razgovarao je telefonom sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, izvijestili su u srijedu iranski državni mediji, što je prvi put da su dvojica čelnika imala osobni kontakt otkako je početkom ove godine počelo zbližavanje zemalja.

Dvojica čelnika razgovarala su o situaciji na Bliskom istoku, izvijestila je državna novinska agencija IRNA. Prema Iranu, u razgovorima je naglašeno jedinstvo islamskog svijeta.

Izrael je bio zatečen velikim napadom militanata Hamasa iz pojasa Gaze u subotu i uzvratio je opsežnim bombardiranjem teritorija. Više od tisuću ljudi umrlo je na obje strane.

Iranski čelnici hvalili su napade Hamasa na Izrael, ali su zanijekali izravnu umiješanost. Saudijska Arabija smatra se važnim zaštitnikom Palestinaca.

Pročitajte i ovo Gaza Rat na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Izrael je napao zračne luke u Siriji: Raste broj civilnih žrtava u Gazi

Rijad je u subotu pozvao na trenutačni prekid eskalacije, dok je za napade okrivio izraelsko lišavanje palestinskog naroda njihovih legitimnih prava.

Iran i Saudijska Arabija dugo su ljuti regionalni suparnici, ali u ožujku su dvije regionalne sile objavile sporazum o obnovi diplomatskih odnosa u sklopu približavanja uz posredovanje Kine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Korisne informacije Što napraviti kada se upale lampice tijekom vožnje? U ovim situacijama morate hitno na servis

Rijad je prekinuo diplomatske kontakte 2016. nakon što su prosvjednici napali saudijsko veleposlanstvo u Teheranu.

Sunitsko kraljevstvo i većinski šijitski Iran također su bili na suprotnim stranama u vojnim sukobima u regiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene