Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijanje kompromisa

Iran upozorio: Nećemo pregovarati o obrambenim sredstvima naše zemlje

Iranci okupljeni oko replike Ghadr balističkog projektila (Foto: AFP)
Iranci okupljeni oko replike Ghadr balističkog projektila (Foto: AFP) Foto: Afp
O iranskom nuklearnom sporazumu se ne može pregovarati, izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Bassam Ghassemi, francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, prenosi iranska službena agencija Irna.

"Više puta smo rekli francuskim čelnicima da se o Globalnom zajedničkom akcijskom planu (sporazum o iranskom nuklearnom programu) ne može pregovarati i da se ne može dozvoliti dodavanje drugih pitanja tom tekstu", izjavio je Ghassemi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

"S druge strane, Francuskoj je savršeno dobro poznato nedodirljivo stajalište naše zemlje prema kojem se o pitanju obrambenih sredstava Irana ne pregovara", dodao je iranski glasnogovornik.

On je to izjavio u vezi razgovora predsjednika Emmanuela Macrona za dnevni list Emirata Al-Etihad objavljenog u srijedu dok je francuski predsjednik bio u službenom posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Macron je u tom razgovoru rekao da trebaju ostati odlučni prema Iranu u vezi njegovih regionalnih aktivnosti i njegovog balističkog programa.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu je zaključen u srpnju 2015. između Teheran i  Njemačke, Kine, Sjedinjenih Država, Francuske, Velike Britanije i Rusije. On omogućuje djelomično ukidanje međunarodnih sankcija Iranu u zamjenu za obvezivanje Teherana da zauzda svoj nuklearni program kako bi jamčio da Iran ne pokušava izraditi atomsku bombu.

Nakon prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa da će njegova zemlja izaći iz tog sporazuma, Macron je nekoliko puta predložio pokretanje dijaloga s Iranom o njegovom balističkom programu i regionalnom utjecaju, posebice na sukob u Siriji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene