Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU zabrinut

U jeku rastućih napetosti: Iran tvrdi da je uspješno testirao krstareći projektil

Iran tvrdi da je uspješno testirao krstareći projektil (Foto: AFP)
Iran tvrdi da je uspješno testirao krstareći projektil (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Iran tvrdi da je uspješno testirao krstareći projektil (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Iran je u nedjelju, u jeku pojačanih napetosti sa SAD-om, objavio da je uspješno testirao krstareći projektil tijekom pomorskih vježbi u Hormuškom tjesnacu.

"Trećeg dana vježbi iranska podmornica Ghadir uspješno je lansirala krstareći projektil", izvijestila je službena novinska agencija IRNA. Ostale iranske podmornice, Tareq i Fateh, raspolažu s istim protubrodskim naoružanjem.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

U trodnevnim vojnim vježbama na golemom području koje se proteže od tjesnaca Hormuz do Indijskog oceana sudjelovalo je više od 100 plovila. Iran je prošli mjesec također potvrdio da je u posljednja dva mjeseca pokušava u orbitu lansirati satelit, ali za sada bezuspješno.

SAD je u kolovozu prošle godine upozorio da je Iran testirao protubrodski projektil kratkog dometa. Američki predsjednik Donald Trump prošlog je svibnja povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom zbog "katastrofalnih nedostataka" u sporazumu te ponovo uveo sankcije Teheranu. 

Europska unija taj je sporazum odlučila sačuvati, a u nastojanju da privoli SAD da ostane u njemu, željela je razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama. Riječ je bila o četiri prijedloga: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu. Međutim, Teheran je te prijedloge odbio.

Europska unija je već u više navrata izrazila zabrinutost zbog širenja iranskog raketnog programa, posebice programa balističkih projektila, no Teheran tvrdi da se radi o "sredstvima odvraćanja". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene