Prosvjedi nakon Sulejmanijeva ubojstva
Prosvjedi nakon Sulejmanijeva ubojstva Foto: Afp

Hrvatski vojnici povlače se iz Iraka zbog događaja koji su uslijedili nakon ubojstva iranskog generala Kasema Sulejmanija.


Četrnaest hrvatskih vojnika privremeno je evakuirano iz misije u Iraku te do daljnjega ostaju u Kuvajtu. Sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je završilo vrijeme trajanja misije bit će vraćeni u Hrvatsku. 

Vezani članci London, Dan slobode Velika opasnost od zaraze koronavirusom: SAD savjetuje građanima da ne putuju u Veliku Britaniju Masih Alinejad SAD optužuje četvoricu Iranaca za planiranje otmice njujorške novinarke

"Sukladno odluci NATO saveza o izmještanju misije iz Iraka u Kuvajt, pripadnici Hrvatske vojske izmješteni su iz Bagdada u Kuvajt i nalaze se na sigurnom. U Kuvajt je izmješteno 14 pripadnika Hrvatske vojske, a sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je završilo vrijeme trajanja misije bit će vraćeni u Hrvatsku.

Pratimo sigurnosnu situaciju sa saveznicima i donosit će se odgovarajuće odluke u koordinaciji sa saveznicima. Ističemo kako je sigurnost hrvatskih vojnika najvažnija", poručuju iz MORH-a. 

Naši vojnici povlače se nakon dramatičnog slijeda događaja pokrenutog američkim ubojstvom iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Podsjetimo, sve članice NATO-a uz Sjedinjene Države su kada je riječ o Bliskom istoku nakon što je Washington izvijestio NATO o svojem napadu dronom u kojem je poginuo iranski general Kasem Sulejmani, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

U izjavi nakon sastanka NATO-a o Iranu i Iraku, na kojem je SAD brifirao saveznike o napadu dronom izvedenom u petak, Stoltenberg je također, kao i nekoliko europskih čelnika, pozvao na smirivanje napetosti.

"Jedinstveni smo u osudi iranske potpore nizu različitih terorističkih skupina", rekao je Stoltenberg. "Na današnjem sastanku, saveznici su pozvali na suzdržanost i deeskalaciju. Novi sukob ne bi bio nikome u interesu. Iran se stoga mora suzdržati od daljnjeg nasilja i provokacija."

Dvojica diplomata koja su sudjelovala na dvosatnom sastanku u sjedištu NATO-a kazala su da je sastanak protekao glatko.

Nijedan veleposlanik nije se suprotstavio dužnosnicima State Departmenta i američkog ministarstva obrane, koji su ih brifirali putem video konferencije, u vezi tog napada.

Nije se raspravljalo o njemu niti se kritizirao Trumpov popis meta, koji uključuje i lokacije od kulturnog značenja, ako Iran odgovori napadima na Amerikance ili američku imovinu, kazali su. (HIna/D.I.)