Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran će održati predsjedničke izbore 14. lipnja iduće godine.


To će biti prvi takvi izbori od nasilnog obračuna s prosvjedima protiv spornog reizbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada 2009. godine.

Očekuje se da će predsjednički izbori 2013. biti nadmetanje između kandidata koji predstavljaju Ahmadinedžadove saveznike i njegovih konzervativnijih protivnika. Sam Ahmadinedžad se ne može kandidirati za treći mandat zbog ustavnih ograničenja.

Vezani članci Ibrahim Raisi Raisi je novi iranski predsjednik: Jedni mu čestitaju, a organizacija za ljudska prava pozvala je na istragu zločina Najveći brod iranske mornarice Kharg Misteriozno potonuće - požar progutao najveći brod iranske mornarice: "Svi napori za spas bili su neuspješni"

>> Iran tvrdi da Hamas nije pozvan na summit nesvrstanih

'Idući predsjednički izbori održat će se istovremeno kada i lokalni', prenijela je agencija IRNA najavu ministarstva.

Dvojica vodećih iranskih oporbenih čelnika, Mirhosein Musavi i Mehdi Kerubi, ne komuniciraju s javnošću od veljače prošle godine kada su pozvali svoje pristaše da izađu na ulicu kako bi podržali ustanke u arapskom svijetu.

U nadmetanju konzervativnih frakcija na parlamentarnim izborima u ožujku većinu mjesta osvojila je skupina lojalna vrhovnom vjerskom vođi ajatolahu Ali Hamneiju, potkopavši Ahmadinedžadovu vlast.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook