Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaustavljena ofenziva

Očajnički poziv iz Iraka: 'Trebamo zračne udare od bilo koga tko nam može pomoći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irak je u ponedjeljak objavio da je zaustavio ofenzivu na Tikrit, a dužnosnici su zatražili više zračnih udara da bi se militanti Islamske države (IS) istjerali iz rodnog grada Saddama Husseina po kojem su postavili bombe i još uvijek drže glavne četvrti.

Sunitska plemena i iranski vojni savjetnici, uz pomoć pripadnika šijitskih milicija, od 2. ožujka pokušavaju zauzeti taj strateški važan grad 160 km sjeverno od Bagdada koji je u rukama IS-a već devet mjeseci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka

"Trebamo zračne udare od bilo koga tko nam može pomoći u borbi protiv IS-a", rekao je zamjenik iračkog ministra obrane Ibrahim al-Lami, odbivši reći misli li na koaliciju predvođenu SAD-om ili na Iran koji također igra ulogu u ofenzivi.

Američka koalicija ne sudjeluje u napadu, najmasovnijoj akciji iračkih snaga otkako je IS prošle godine zauzeo gotovo trećinu Iraka, uključujući Tikrit.

Sprema se konačna bitka, sve bi moglo završiti za 72 sata

Ministar unutarnjih poslova Mohammed al-Ghaban rekao je da su vlasti zaustavile ofenzivu na glavni grad većinski sunitske pokrajine Salahuddin.

"Odlučili smo zaustaviti vojne operacije kako bi smanjili žrtve među svojim junačkim snagama...i spasili preostalu infrastrukturu", rekao je ministar.

"Stanje je pod kontrolom i odabrat ćemo pravi trenutak za napad na neprijatelja i oslobađanje tog područja", istaknuo je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene