Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iračko Predsjedničko vijeće odobrilo je pogubljenje jednog od najbližih suradnika bivšeg predsjednika Sadama Huseina, Alija Hasana al-Majida poznatog pod nadimkom "Kemijski Ali", priopćio je savjetnik iračke vlade.


"Predsjedničko vijeće je odobrilo pogubljenje Kemijskog Alija", rekao je neimenovani dužnosnik i dodao da još nije određen datum pogubljenja.

Vezani članci Slika nije dostupna Sadamovom polubratu prilikom vješanja otpala glava Slika nije dostupna Kemijski Ali priznao pogubljenje Kurda

Odluka iračkog Predsjedničkog vijeća, tijela sastavljenog od
predsjednika države Jalala Talabanija i dvojice potpredsjednika, posljednji je korak za odobrenje egzekucije koja se nakon odluke predsjedništva mora izvršiti u roku od 30 dana.

Alija Hasana al-Majida, bivšeg zamjenika direktora vojnih operacija, iračko pravosuđe je osudilo na smrt u lipnju 2007. zbog njegove odgovornosti u represiji kurdske pobune, kampanje Anfal od 1987. do 1988 u kojima je poginulo blizu 180.000 ljudi.

Bratić Sadama Huseina, Ali Hasan al-Majid koji je nadimak dobio po sklonosti kemijskom oružju, bio je jedan od najbližih suradnika bivšeg diktatora, pogubljenog u prosincu 2006.