Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sadamovom polubratu prilikom vješanja otpala glava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barzan Ibrahim, polubrat bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i bivši čelnik iračkog Revolucionarnog suda Avad Hamed al-Bandar obješeni su danas prije svitanja u Bagdadu.

- Sadamovom polubratu prilikom vješanja otpala je glava, izjavio je premijerov glasnogovornik Basam Ridha i nazvao to 'Božjim djelom'. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon četiri osude na smrt Pogubljen 'Kemijski Ali' Slika nije dostupna Sukobi se i dalje nastavljaju Druga godišnjica pogubljenja Sadama Huseina

Dužnosnici iračke vlade novinarima su u ponedjeljak prikazali snimku Sadamovih pomoćnika uoči izvršenja smrtne kazne na kojoj se jasno vidi da su nasmrt preplašeni, a zatim je prikazano i njihovo pogubljenje, prenose u ponedjeljak
agencije.

Na snimci se vide Barzan Ibrahim al-Tikriti i bivši sudac Iwad
al-Bander jedan pokraj drugoga u, kako se čini, istoj prostoriji za vješanje u kojoj je prije dva tjedna obješen i Sadam, prenosi Reuters.

Za razliku od Sadama, dvojica osuđenika na sebi su imala narančaste zatvoreničke kombinezone te je snimljeno kako im se preko glava stavljaju kukuljice. 

U trenutku kad se otvorio donji dio vješala kamera je zabilježila kako se Barzanova glava otkinula od ostatka
tijela i pala u lokvu krvi ispod vješala, a tijelo Iwada al-Bandera nakon vješanja nastavilo se ljuljati na konopcu.

Očevici tvrde da su osuđenici po dolasku na stratište bili vrlo
preplašeni. Ovaj put, zbog oštrijih mjera sigurnosti, nije bilo
ilegalnog snimanja pogubljenja. Vladini dužnosnici kazali su kako film ni u kojem slučaju ne namjeravaju prikazati javnosti.

Ibrahim, bivši čelnik iračkih obavještajnih službi, i sudac Al Bandar, proglašeni su krivima i osuđeni na smrt zajedno sa Sadamom Huseinom zbog ubojstva 148 šijitskih muškaraca i mladića 1982., nakon pokušaja atentata na bivšeg diktatora u njihovom selu Dujail, sjeverno od Bagdada.

Prvotno je bilo previđeno da Barzan Ibrahim i Avad Hamed al-Bandar budu obješeni zajedno sa Sadamom 30. prosinca, no iračke su vlasti odlučile Sadama pogubiti samog kako bi to bio "poseban dan", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Mowaffak al-Rubaie.

Video snimke Sadamovog vješanja pokazale su da je bivši diktator pogubljen u kaotičnoj situaciji, u atmosferi javnog linča, što je izazvalo brojne kritike diljem svijeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene