Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kemijski Ali priznao pogubljenje Kurda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rođak Saddama Husseina Ali Hasan al Majeed izjavio je u četvrak na suđenju da je on naredio vojnicima da "pogube" sve one koji su ignorirali vladine naredbe da napuste sela tijekom vojne operacije protiv Kurda 1988. godine.

'Da, ja sam dao upute da se ta sela smatraju zabranjenim područjima i naredio sam vojnicima da uhite svakoga koga nađu u tim selima te da ihe pogube nakon istrage', kazao je Majeed, poznat pod nazivom Kemijski Ali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Visoki sud odlučio Tariku Azizu i 'Kemijskom Aliju' 7 godina zatvora Slika nije dostupna Zločin protiv čovječnosti Treća smrtna presuda 'Kemijskom Aliju'

Majeed, kojem se sudi zajedno s još petoricom članova stranke Baath zbog uloge u vojnoj kampanji Anfal 1988., kazao je to nakon što su tužitelji pustili snimku gdje on govori kako treba očistiti kurdske sabotere iz sela. 

'Saboteri ovise o tim selima iz kojih dobivaju potporu, streljivo i
dojave', govori na snimci glas koji su tužitelji identificirali kao
Majeeda.

Majeed, kojeg se smatra glavnim pokretačem te kampanje u kojoj je, kako tvrde tužitelji, poginulo 180.000 osoba, a većina je ugušena plinom, zatražio je od suda mogućnost da odgovori.

'Odgovoran sam za raseljavanje i ja sam sam donio tu odluku, bez savjetovanja s vrhovnim vojnim zapovjednikom ili zapovjednikom stranke Baath. Kažem to pred sudom i pred Bogom', kazao je Majeed, kojeg čeka smrtna kazna ako ga se proglasi krivim.

Saddamu, koji je smaknut nakon suđenja za zločine protiv čovječnosti, također je suđeno za slučaj Anfal. Sudac je službeno odbacio optužbe za genocid protiv Saddama nakon njegova pogubljenja 30. prosinca, ali se suđenje protiv preostalih optuženika nastavlja.

Tijekom Anfala tisuće sela koja su proglašena 'zabranjenim područjem' je sravnjeno sa zemljom i bombardirano, a tisuće seljaka su bili prisiljeni na bijeg.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene