Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kurdske snage uz potporu zračnih udara međunarodne koalicije odbile su najteži napad Islamske države u Iraku u pet mjeseci, rekli su u petak dužnosnici UN-a, prenose mediji.


Militanti IS-a pokrenuli su u srijedu koordinirani napad na nekoliko lokacija blizu Mosula na sjeveru Iraka. Oko 180 pripadnika IS-a ubijeno je u napadima koji su nastavljeni do četvrtka, rekli su američki dužnosnici.

Vezani članci Slika nije dostupna ŠOKANTNE SNIMKE Ovdje su se skrivali dok ih Pešmerge i koalicija nisu uništili Slika nije dostupna DRAMATIČNA SNIMKA Kako je oslobođeno 69 taoca iz ralja Islamske države

Mosul je bio pod kontrolom IS-a od prošle godine. Militanti su počeli napadati položaje iračkih kurdskih Pešmerga u srijedu popodne upotrijebivši strojnice, automobile bombe, rakete i oklopljene buldožere, rekli su kurdski i američki dužnosnici.

"Ovo je bio najteži udarac IS-u od ljeta, Pešmerge su ih porazili", rekao je Steve Warren, glasnogovornik američke vojske, navodi Washington Post.

General Mark Odom, najviši američki vojni dužnosnik u Iraku, rekao je da bi taj napad mogao biti pokušaj da se poremete planovi ponovnog zauzimanja Mosula.

Među ciljevima koje napada IS je Bašika, gdje su turske snage nedavno obučavale iračke Kurde, izazivajući spor s iračkom vladom.

U međuvremenu je 15-člano Vijeće sigurnosti prihvatilo rezoluciju sa svrhom da se Islamskoj državi onemogući financiranje. Tom se rezolucijom zahtijeva od zemalja da odlučno i dosljedno prekinu dotok financiranja IS-a, onemogućavanjem nezakonite trgovine naftom i antikvitetima. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook