Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik posao

Islamska država pronašla savršen način financiranja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednjih godinu dana pogubljeno je nekoliko otetih američkih i britanskih državljana, dok se velik broj državljana drugih zemalja vratio svojim kućama.

Otkupnine koje traže terorističke skupine poput Islamske države - sve su im češće izvor financiranja. Prema posljednjim procjenama UN-a, od 2008. do 2012. plaćeno je 120 milijuna dolara za oslobađanje talaca. Neke države platile su oslobađanje svojih državljana milijunima dolara, dok druge ne žele plaćati otkupninu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

Otmice su postale jedan od ključnih načina na koji teroristi dolaze do novca. Prije desetak godina Al Kaida i druge terorističke grupe tražile su oko 200 do 250 tisuća dolara otkupnine - sada, kao što smo vidjeli u slučaju Japanaca, traže i stotine milijuna dolara. Prema posljednjim podacima to izgleda ovako: od 75 do 100 milijuna dolara u posljednjih pet godina isplaćeno je Al Kaidi Magreba; drugom ogranku Al Kaide, onom na arapskom poluotoku plaćeno je 20 milijuna dolara u dvije godine, a čak 45 milijuna dolara Islamska je država dobila od otkupnina samo 2013. godine.

VIDEO IS prijeti ubojstvom japanskih talaca

'Otmice su velik posao, na svjetskoj razini vrijedna milijardu i pol dolara na godinu. A Islamska država, odnosno ISIL od 2008. do sada je zaradio sigurno oko 130,140 milijuna dolara', objašnjava Greg Ohannessian, politički i vojni analitičar.

Dogovor zapadnih država je da se otkupnine ne plaćaju. Ali teorija je jedno, praksa drugo. Britanska i američka je politika: nema pregovora s teroristima. Otkupnine ne plaćaju. Barem kada je u pitanju država.

Teška odluka

A kod većine Europljana je to drugačije. Italija, Francuska, Njemačka, Švicarska samo su neke od zemalja koje su za slobodu svojih državljana platile milijune. A trag se zamete uplatama preko fondova za razvoj ili posrednika. Naravno da oni to ne priznaju. Poput Talijana čije su dvije državljanke oslobođene prošlog tjedna, navodno nakon plaćanja otkupnine od 12 milijuna dolara. U Rimu samo kažu tajna služba je pregovarala, uz uobičajenu frazu o poštivanju međunarodnih dogovora.

Ispovijest majke džihadista povratnika - 'Strah me u vlastitom domu'

'Kada je riječ o otkupnini, vidio sam izvještaje i komentare bez ikakvog utemeljenja. Italija slijedi međunarodna pravila i zakone i djeluje u skladu sa standardnim procedurama', poručio je Paolo Gentiloni, talijanski ministar vanjskih poslova .

U posljednjih godinu dana pogubljeno je nekoliko otetih američkih i britanskih državljana, dok se velik broj državljana drugih zemalja vratio svojim kućama. Odluka je u svakom slučaju teška, jer novac koji teroristi dobiju od otkupnina koriste za financiranje novih otmica ili napada diljem svijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene