Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Super vojnici

ISTRENIRANI DA BUDU UBOJICE Tajna jedinica ima novu metu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O detaljima tajne jedinice i njihovim misijama rijetko se govori, pa čak i među političarima u Islamskoj državi.

Službeno ih se naziva Zajedničkim zapovjedništvom specijalnih operacija, ali poznatiji su kao 'lovci-ubojice', a američki predsjednik Barack Obama dao im je više slobode.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Elitna specijalna jedinica poslana je kako bi eliminirala hijerahiju Islamske države zbog bojazni da smrtonosni kult raste brže nego ga koalicija pod vodstvom SAD-a može zadržavati.

O ovoj tajnoj jedinici rijetko se detaljno govori, pa čak i među političarima u Washintonu. A kad ovi dečki krenu na posao, obično daju rezultate. Među onima koje su 'riješili' su Osama bin Laden, Saddam Hussein i Abu Musab al-Zarqawi, koji je stajao iza mnogih Al Kaidinih bombardiranja.

Obama je u ovotjednom obraćanju naciji upozorio čelnike Islamske države da će biti pojedinačno ciljani. 'Lideri ISIL-a ne mogu se skriti i naša sljedeća poruka njima je jednostavna - vi ste sljedeći', rekao je Obama. Jedinica koja ide u lov na ISIL bit će pod vodstvom zapovjedništva specijalnih operacija i uključivat će do 200 vojnika.

A detalji o postojanju jedinice iskrsnuli su tijekom saslušanja u kongresu prošlog tjedna kada je ministar obrane Ash Carter dao nejasan obris stvari koje će raditi u Iraku i Siriji, uključujući racije, oslobađanje taoca, prikupljanje obavještajnih podataka i snimanja vođa Islamske države.

No, mnogi detalji nikada neće ugledati svjetlo dana jer takva je narav misije čiji sudionici potpisuju stroge ugovore kojim im brane da otkriju detalje onoga što rade.

Ovaj put novi zločinci na nišanu

Jedinica je prvotno stvorena za kratkoročne protuterorističke misije i racije kako bi došli do oružja za masovno uništenje. Međutim, ono za što su uistinu stručni je lov na kriminalce, a na poboljšanjima rade najviše od napada 11. rujna 2001. godine.

Misije ove specijalne jedinice uglavnom su držane što dalje od naslovnica medija, ali sve se promijenilo 2011. kada je ulovljen Osama Bin Laden, a operativcima je navodno bilo neugodno zbog razine javnog priznanja koje je uslijedilo nakon misije u kojoj je ubijen vođa Al Kaide.

Pripadnici jedinice bili su u dilemi. S jedne strane predstavljene su njihove sposobnosti lova na zločince, ali je to bilo u suprotnosti sa svim onim u što su vjerovali njezini tvorci.

Sada kreću u još jednu misiju lova na ljude - a ovaj put na nišanu su im lideri Islamske države, piše News.com.au.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene