Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog bosanskih Srba

Inzko za Guardian: BiH je u najtežoj krizi od rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina danas je suočena s najtežom krizom od okončanja rata zbog secesionističke politike bosanskih Srba koja paralizira zemlju, ocijeno je u razgovoru za britanski Guardian Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Sarajevu.

Inzko je listu najavio da će morati poduzeti korake kako bi zaustavio referendum o odbacivanju suda BiH za ratne zločine i posebnog tužiteljstva ustanovljenog 2005. međunarodnom uredbom a koji saziva čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik. Dodiku i njegovim suradnicima mogle bi biti uvedene oštre sankcije ako ne odustanu od glasovanja, koje je skupština bosanskih Srba ovoga mjeseca prihvatila velikom većinom glasova, rekao je Inzko.

'To je definitivno najozbiljnija kriza od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Nikada ranije takav referendum nije bio planiran. Namjera je poništiti sva postignuća. To prkosi ulozi visokog predstavnika. Bio bi to izravan napad na Daytonski sporazum... Ja ću odbaciti tu odluku', rekao je Inzko. Inzko je naznačio da međunarodna zajednica ide prema sukobu s Dodikom i da će u određenom trenutku u iduća dva tjedna iskoristiti svoje službene ovlasti kako bi pokušao zaustaviti taj referendum.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Zastave Europske unije ESKALACIJA KRIZE Veleposlanici u BiH na hitnom sastanku: Unija neće tolerirati secesionističke korake

Moguće sankcije za Dodika

U dvodnevnom posjetu u BiH trenutno boravi Miroslav Lajčak, izvršni ravnatelj za Europu i središnju Aziju zajedničke službe za vanjske poslove EU-a, koji je u četvrtak razgovarao s predstavnicima političkih stranaka iz Federacije BiH, a u petak bi se u Banjoj Luci trebao sastati s predstavnicima političkih stranaka iz Republike Srpske.

'Ja se nadam da ih Lajčak može odgovoriti od toga. Inače ću morati djelovati. Odluka bosanskih Srba bit će poništena. Krajnji rok ne može biti jako dug, deset dana do najviše dva tjedna', rekao je Inzko. Kako piše Guardian, očekuje se da Lajčak u Banjoj Luci upozori Dodika da bi se, ako će prkositi međunarodnoj zabrani referenduma, mogao naći suočen sa sankcijama poput onih uvedenih Robertu Mugabeu i Moameru Gadafiju, zabranom putovanja i zamrzavanjem njegove imovine i bankovnih računa.

Paralelne strukture

Sukob s Dodikom vjerojatno će pojačati opasne političke paralize Bosne i Hercegovine, ocjenjuje Guardian te podsjeća da je i muslimansko-hrvatska polovica zemlje 'disfunkcionalna' zbog toga što čelnici bosanskih Hrvata bojkotiraju federalnu vladu i parlament. Oni se ogorčeno žale da ih je veća bosansko-muslimanska zajednica ignorirala i isključila iz koalicijskih dogovora te su prošlog tjedna ustanovili hrvatsku nacionalnu skupštinu za koordinaciju politika u većinski hrvatskim područjima, navodi list.

'Nemam s time problema ako je ustavno. Vidjet ćemo ustanovljavaju li paralelne strukture. To je jako važno. Onda bih morao nešto učiniti', rekao je Inzko za Guardian. Guardian u zaključku članka prenosi ocjenu viših dilomata u Sarajevu da bi podjela BiH na etničkoj osnovi, što zagovara Dodik, predstavljala zakašnjelu pobjedu Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića. 'To bi značilo da bi za bosanske muslimane Srebrenica (gdje su Srbi ubili 8000 bosanskih muslimana) bila inozemstvo za bosanske muslimane. Međunarodna zajednica to nikada neće prihvatiti', rekao je za Guardian jedan visoki diplomat u Sarajevu, prenosi list. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene