Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napali ga mediji

Intervju koji je izazvao skandal: "Papa ne traži od Ukrajine da se preda, nego da pregovara"

Papa Franjo
Papa Franjo Foto: Afp
Intervju koji je prošlog mjeseca dao papa Franjo izazvao je brojne kritike. Mediji su ga optužili da očekuje od Ukrajine da se preda, a njegov kancelar ga sada brani - samo je pozvao na pregovore.

Papa Franjo je u intervjuu rekao da Ukrajina treba imati hrabrost "bijele zastave" i pregovarati o okončanju rata s Rusijom koji je uslijedio nakon invazije Moskve prije dvije godine i koji je ubio desetke tisuća ljudi.

Komentare je dao u intervjuu snimljenom prošlog mjeseca za švicarsku radioteleviziju RSI, mnogo prije najnovije ponude turskog predsjednika Tayyipa Erdogana u petak da bude domaćin sastanka na vrhu između Ukrajine i Rusije za okončanje rata, izvijestio je Reuters.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Provalili u tajne dokumente Hakeri razotkrili! Putin je u velikim problemima: "Ovo se nije dogodilo od početka rata"

Mirovni plan ukrajinskog čelnika poziva na povlačenje ruskih trupa iz cijele Ukrajine i obnovu njezinih državnih granica koje uključuju Krim. Kremlj je odbacio sudjelovanje u mirovnim pregovorima prema uvjetima koje je postavio Kijev.

Mediji su njegove riječi interpretirali tako da bi Ukrajina trebala razmišljati o predaji. Direktor Vatikanskog ureda za medije Matteo Bruni izjavio je da papa nije tražio od Ukrajine da se preda već je namjeravao pozvati na prekid vatre te ukazati na pregovaračku hrabrost.

Pročitajte i ovo Joe Biden gube podršku Biden napao velikog saveznika i zaprijetio: "To je crvena linija!"

"Papa je upotrijebio metaforu bijele zastave koju je sugerirao novinaru kako bi ukazao na važnost okončanja neprijateljstava, usklađivanje primirja postignutog hrabrošću pregovora. Na drugom mjestu u intervjuu, govoreći o ratu općenito, Papa je jasno rekao da pregovori nikad nisu predaja", rekla je Bruni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene