Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stranke se prepucavaju po pitanju žena

Severina prozvala jednog političara: "Uopće ne znam koji su to likovi koji su se tako domogli nekih tih pozicija"

Aktualno Galerija Žene na listama - 1 Žene na listama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Žene na listama - 2 Žene na listama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Žene na listama - 3 Žene na listama - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Žene na listama - 4 Galerija 1/4 >>
Severina Vučković nije samo otpjevala himnu već je odgovorila i predsjedniku Domovinskog pokreta Ivanu Penavi na njegovu najavu deratifikacije Istanbulske konvencije. Naravno, osvoji li vlast. Predsjednik HDZ-a pobrojao je sve pozitivne stvari koje su njegova Vlada i stranka učinile za žene. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

S marša za prava žena stigao je odgovor Domovinskom pokretu i to od Severine Vučković. Prozvala ih je zbog izjave o deratifikaciji Istanbulske konvencije.

"Strašno je što su najavili deratifikaciju Istanbulske konvencije koja se ionako ne upražnjava. Mislim da za takve stranke uopće nema mjesta i uopće ne znam koji su to likovi koji su se tako domogli nekih tih pozicija koje će odlučivati o tim stvarima", komentirala je Severina.

Konkretno, Severina se osvrnula na izjavu Ivana Penave od 6. ožujka.

"Domovinski pokret u sastavu iduće vlade inzistira i sigurno će dovesti do deratifikacije istanbulske konvencije. Dakle, ne u onom dijelu u kojem se priča o ženama i njihovim pravima. Ali u dijelu koji se tiče rodne ideologije, definitivno jedino prepoznajemo muško i žensko", rekao je Penava tada.

Istanbulsku je spomenuo i premijer Andrej Plenković. Podsjetio je tko ju je ratificirao i krenuo o licimjerima.

"Ti licemjeri dolaze s lijevog političkog spektra. Imali su cijeli mandat 'prvaci zaštite ženskih prava' i borci protiv nasilja. I ništa. Non action", naglasio je Plenković.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Željko Cvrtila - 2 izbori u Dinamu Stručnjak za sigurnost o okupljanju Boysa: "Vjerojatno se nitko nije htio zamarati s policijom"

Na obljetnici zajednice žena HDZ-a o poziciji stranačkih kolegica govorilo se nadugo i naširoko.

"Nema stranke koja može reći da je imala predsjednicu, nema stranke u Hrvatskoj u novoj povijesti koja je imala premijerku. Nema stranke koja je imala na tako visokim dužnostima u europskim razinama kao što imamo mi", istaknula je predsjednica zajednica žena Katarina Zrinski, Nada Murganić.

Ponudu da nosi listu u 11. izbornoj jedinici dobila je Zdravka Bušić, ali se na tome zahvalila.

"Pa ima još stranaka koje nemaju nositeljica. Pa HDZ evo, prošli put je bila jedna. To sam ja. Ja sam odradila svoju dionicu", ispričala je potpredsjednica HDZ-a.

19 žena je u HDZ-ovom saborskom klubu, podcrtao je Plenković.

"To vam je jednako koliko imaju sve neovisne zastupnice, SDP-a, Socijaldemokrata, Mosta i Domovinskog pokreta zajedno", istaknuo je Plenković.

Ekspresno su mu odgovorili iz Možemo!

"Pa se hvali time da mu je od svih zastupnika u Saboru niti 30 posto čine žene. Pa pozivam ga ako se već hoće uspoređivati, jer uspoređivao se s oporbom, neka se usporedi s našim klubom gdje je 80 posto žena", odgovorila je Ivana Kekin iz Možemo!

Pročitajte i ovo Reakcije na potres više od dvije tisuće komentara Slabi potresi izazvali lavinu komentara: "Takve reakcije su dokaz traume"

Iz SDP-a kažu da će se po pitanju žena na listama paziti da se poštuje statut.

"Koji od nas traži da imamo zip, a zip znači da je ravnomjerna zastupljenost žena i muškaraca, podjednako na svim bitnim mjestima", rekao je Grbin.

"U Klubu zastupnika SDP-a sjedi više žena, nego muškaraca. Nesumnjivo je to zasluga SDP-a da ravnopravnost i jednakost koja se uspostavlja malim koracima u Hrvatskoj, ali se ipak uspostavlja", dodala je Mirela Ahmetović (SDP).

O tome tko će im biti prvi na listama nisu željeli govoriti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene