Amnesty International objavio je izvješće o broju izvršenih smrtnih kaznu u svijetu 2013. godine. Kina je po tom pitanju svijet za sebe, jer su smaknuli više ljudi nego ostatak svijeta zajedno.


Kina je u 2013. godini smaknula najmanje preko 1.000 osuđenika na smrt, izvijestio je Amnesty International. Točna brojka je tajna, ali se procjenjuje kako se radi o tisućama izvršenih smrtnih kazni.

Vezani članci General Hosein Salami Zapovjednik Čuvara revolucije: ''Iran nije namjeravao ubiti američke vojnike u Iraku. Cilj je bilo materijalno uništenje'' Slika nije dostupna Šire demokraciju i mir: Amerikanci strahovito povećali zaradu na prodaji oružja

Iza Kine smjestili su se Iran s 369, Irak sa 169, Saudijska Arabija sa 79 i SAD s 39 izvršenih smrtnih kazni.

DOKAZI IZMIŠLJENI? Čekao smrtnu kaznu rekordnih 48 godina pa ga oslobodili...

Iako svjetski mediji često pišu o javnim smaknućima političkih protivnika u Sjevernoj Koreji, Amnesty International nije mogao procjeniti o kojoj brojci se radi.

Globalno gledano, zabilježen je porast od 15 posto u izvršenju smrtnih kazni u 2013. u odnosu na 2012. godinu. To je posljedica ponajviše porasta broja smaknuća u Iranu i Iraku.

Amnesty International ipak ističe kako je globalni trend ipak u smjeru ukidanja smrtne kazne u svijetu, jer se broj zemalja koje ukidaju takav oblik kazne konstantno povećava od 2004. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook