Amnesty International objavio je izvješće o broju izvršenih smrtnih kaznu u svijetu 2013. godine. Kina je po tom pitanju svijet za sebe, jer su smaknuli više ljudi nego ostatak svijeta zajedno.


Kina je u 2013. godini smaknula najmanje preko 1.000 osuđenika na smrt, izvijestio je Amnesty International. Točna brojka je tajna, ali se procjenjuje kako se radi o tisućama izvršenih smrtnih kazni.

Vezani članci Iran, ilustracija Voditelj iranskog nuklearnog programa: "Iran ima pravo poduzeti akcije protiv terorista koji su napali Natanz" Hasan Rohani, iranski predsjednik Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države, optužuju ga da je zanemario zakone

Iza Kine smjestili su se Iran s 369, Irak sa 169, Saudijska Arabija sa 79 i SAD s 39 izvršenih smrtnih kazni.

DOKAZI IZMIŠLJENI? Čekao smrtnu kaznu rekordnih 48 godina pa ga oslobodili...

Iako svjetski mediji često pišu o javnim smaknućima političkih protivnika u Sjevernoj Koreji, Amnesty International nije mogao procjeniti o kojoj brojci se radi.

Globalno gledano, zabilježen je porast od 15 posto u izvršenju smrtnih kazni u 2013. u odnosu na 2012. godinu. To je posljedica ponajviše porasta broja smaknuća u Iranu i Iraku.

Amnesty International ipak ističe kako je globalni trend ipak u smjeru ukidanja smrtne kazne u svijetu, jer se broj zemalja koje ukidaju takav oblik kazne konstantno povećava od 2004. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook