Obavijesti Video Pretražite Navigacija
45. predsjednik SAD-a

MILIJUN POSJETITELJA, 32.000 POLICAJACA I 2 BIBLIJE Ovako će izgledati inauguracija Donalda Trumpa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečanu inauguraciju Donalda Trumpa uživo ćete moći pratiti na portalu DNEVNIK.hr.

Donald Trump u petak će postati 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Točno u podne (u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu) prisegnut će s dvije Bibilije, svojom, koju mu je poklonila majka, i onom kojom se koristio Abraham Lincoln za svoju inauguraciju.

Pročitajte i ovo Gordan Akrap - 3 Washington pod opsadom Stručnjak za sigurnost za Dnevnik Nove TV o stanju uoči Bidenove inauguracije: "Amerika je ovako bila podijeljena u vremenima prije Građanskog rata" Slika nije dostupna Zbog požara u blizini blokirali Kongres Stručnjak za međunarodne odnose o atmosferi straha u Washingtonu: "Opsadno stanje trajat će možda i dva tjedna nakon inauguracije"

Svečana inauguracija koštat će oko 200 milijuna dolara, a očekuje se da će joj prisustvovati između 700 i 900 tisuća ljudi, dvostruko manje nego što ih je bilo na prvoj Obaminoj, ali i mnogo više nego na prvoj Georgea W. Busha nakon prijepornih izbora 2000. godine. Washington će sutra čuvati 32.000 policajaca.

U petak 20.1.2017. na portalu DNEVNIK.hr uživo gledajte inauguraciju Donalda Trumpa. U Washingtonu se očekuje do 900.000 ljudi, a čitavi događaj osiguravati će gotovo 30.000 pripadnika snaga sigurnosti. Sve pratite UŽIVO na DNEVNIK.hr.

Nakon prisege u večernjim satima održat će se koncert ispred Lincoln Memoriala "Učinimo Ameriku ponovo velikom! Dobrodošli" koji će predvodiiti country zvijezde Toby Keith i Lee Greenwood, 'najjača' glazbena imena koja su se odazvala pozivu na inauguraciju.

Izabrani predsjednik noć prije inauguracije provest će u predsjedničkoj gostinjskoj kući Blair House, prekoputa Bijele kuće.

Čaj s Obamom u Bijeloj kući

Trump i njegov potpredsjednik Mike Pence uoči inauguracije prisustvovat će misi u episkopalnoj crkvi nedaleko od Bijele kuće, a potom će Barack Obama i supruga Michelle ugostiti Trumpa i buduću prvu damu Melaniju na čaju u Bijeloj kući. Zatim će se zajedno uputiti na Capitol.

U skladu s tradicijom Trump i Pence nakon prisege i govora odlaze na ručak u Kongres, a u 15 sati počinje parada Avenijom Pensylvania od Capitola do Bijele kuće. Trumpa i Pencea će pratiti oko 8000 sudionika parade, ponovo raznih orkestara, mažoretkinja, predstavnika svih rodova američke vojske.

Od 19 do 23 sata Trump, Pence i njihove supruge sudjeluju na tri službena inauguracijska bala.

U subotu će novi predsjednik i njegov potpredsjednik od 10 do 11 sati (od 16 do 17 po srednjoeuropskom vremenu) biti na međukonfesionalnoj molitvi u nacionalnoj katedrali u Washingtonu, čime će službeno završiti inauguracijske svečanosti.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump ulazi u Bijelu kuću praćen brojnim skandalima, suočen s povijesno niskim rejtingom, sukobom s vlastitim obavještajnim službama i medijima, polariziranim američkim društvom i svijetom prepunim kriza raznih vrsta.

Među brojnim izazovima s kojima se suočava izabrani predsjednik, koji stupa na dužnost nakon svečane inauguracije, najhitniji je onaj kojim bi trebao "umiriti brod", odnosno svesti svoje razbuktale sukobe s brojnim akterima na razumnu i moguću mjeru, navodi France Presse.

Američki saveznici zabrinuti

I prije inauguracije, Donald Trump poslao je poruke koje su duboko zabrinule američke saveznice Europsku uniju, osobito Njemačku, a sada se pitaju hoće li Amerika i s Trumpom na čelu biti uz njih.

Sjevernoatlantski savez, čija je okosnica upravo SAD i to već 60 godina, trpi Trumpove podcjenjivačke komentare kako je NATO zastarjela, nefunkcionalna organizacija.

Trump je uznemirio i Kineze mijenjanjem politike "jedinstvene Kine" i prijetnjom trgovinskim ratom, a Meksiko, s kojim je SAD u dobrim odnosima, gradnjom zida na granici. U arapskom svijetu duhovi su probuđeni najavom budućeg prvog čovjeka Amerike da će veleposlanstvo preseliti iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Prije službene prisege novi se američki predsjednik suočava i s kongresnom istragom o mogućem dosluhu njegove izborne kampanje s Rusijom.

Po posljednjoj anketi Galllupa, samo 40 posto Amerikanaca o Trumpu ima povoljno mišljenje, što ga čini daleko najnepopularnijim izabranim predsjednikom u povijesti. Čak je dva puta manje popularan od Baracka Obame u siječnju 2009. i manje popularan od Jimmyja Cartera, Ronalda Reagana, Georgea H.W. Busha, Billa Clintona i Georgea W. Busha, kada su preuzimali dužnost. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene