Proxima b - planet na kojem ima života? (foto: AFP)
Proxima b - planet na kojem ima života? (foto: AFP)

Znanstvenici su korak bliže otkriću izvanzemaljskog života.


Planet Proxima b, koji je otkriven u kolovozu ove godine, mogao bi biti dom i određenih oblika života. Naime, znanstvenici s Marseille Astrophysics Laboratory (CNRS) zaključili su kako se na planetu nalaze mora i kako bi čak mogao biti 'planet oceana' zbog velikih vodenih površina koje bi mogle biti duboke i do 200 kilometara. Voda na planetu 'podgrijala' je nade da bi Proxima b mogla biti i dom nekog oblika izvanzemaljskog života.

Novootkriveni planet je egzoplanet najbliži Zemlji, izvan našeg Sunčevog sustava. Vrlo joj je sličan, i po masi, tek je nešto veći, a udaljen je 4,22 svjetlosne godine. Kreće se oko Proxime Centauri, zvijezde koja je najbliža našem Sunčevom sustavu. Znanstvenici pretpostavljaju da bi temperatura na površini Proxime b mogla biti u razini onih koje su pogodne za život.

'Planet Proxima b nalazi se u orbiti zbog koje ima tekuću vodu na površini pa je logično da se postavlja i pitanje ima li života na njemu. Vrlo je vjerojatno da se tamo nalaze neki oblici života. Od tisuća egzoplaneta koji su otkriveni, Proxima b je najbolji kandidat za kojeg se može pretpostaviti da na njemu ima života', pojasnili su znanstvenici.

Ipak, prisutnost vode na Proximi b je za sada samo pretpostavka, a tako bi moglo ostati još neko vrijeme jer bi sadašnjim svemirskim letjelicama trebalo 70.000 godina da stignu do nje, piše Independent.