Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebaju pripaziti na sigurnost

ILO traži od JAR-a da učini više za rudare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnoafrička Republika mogla bi učiniti više oko radnih uvjeta rudara, upozorila je u petak Međunarodna organizacija rada

'Moglo bi se učiniti više napora oko bolje primjene postojećih rudarskih propisa, posebice kad se radi o sigurnosti i zdravlju rudara', izjavio je stručnjak za rudarski sektor pri Međunarodnoj organizaciji rada (ILO) Martin Hahn.

Prošlog tjedna 44 osobe ubijene su u prosvjedima u rudniku platine Marikana na sjeveru Južnoafričke Republike, tijekom štrajka u kojem se tražilo povećanje plaća i bolji radni uvjeti.

Pročitajte i ovo Urušeni tunel I dalje traje spašavanje Radnicima zatrpanima u tunelu stižu "štakori rudari": To je primitivna, opasna i kontroverzna metoda Slika nije dostupna Akcija spašavanja u JAR-u Izbio požar i odronile se stijene: U rudniku zarobljeno 17 rudara

>> Policija započela istragu pucnjave u kojoj su ubijena 34 rudara

Hahn tvrdi da su 'rudari poput onih u Marikani, zoni gdje se radovi odvijaju istodobno na otvorenom i pod zemljom, često izloženi brojnim opasnostima: odronu, prašini, intenzivnoj buci, dimu i visokim temperaturama, između ostalog'. Brojni rudari boluju i od bolesti poput silikoze i tuberkuloze, ističe ILO.

ILO međutim bilježi da je JAR poduzeo znatne mjere oko radnih uvjeta u rudarskoj industriji nakon kraja apartheida, što se očituje u padu smrtnosti u tom sektoru: broj mrtvih u južnoafričkim rudnicima pao je sa 774 u 1984. godini na 128 u 2010. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene