Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražili povišice

Završio štrajk u južnoafričkim rudnicima zlata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo svih 15 tisuća južnoafričkih rudara iz rudnika zlata kojima je prijetio otkaz, jer su ilegalno štrajkali, vratili su se na posao, objavila je u petak njihova tvrtka, a prenosi BBC.

Kompanija Gold Fields kaže kako samo tisuću i pol rudara u četvrtak nije došlo na posao i oni su otpušteni. Južnoafrički rudarski sektor, jedan od najvećih na svijetu, pogođen je valom nereda u kojima je poginulo gotovo 50 ljudi. Radnici u još nekoliko rudnika i dalje štrajkaju.

Neredi koji su izbili zbog plaća naštetili su južnoafričkom gospodarstvu, rad je izgubio na vrijednosti, a pao je i kreditni rejting zemlje. Ne bi li stao na kraj tim problemima, predsjednik Jacob Zuma ovaj je tjedan pozvao radnike da se vrate na posao, a od direktora kompanija zatražio da im zamrznu plaće.

Tvrtka Anglo American Platinum (Amplats), najveći svjetski proizvođač platine, prošli je tjedan otpustila 12 tisuća štrajkaša. U četvrtak je policija uhitila 40 štrajkaša koji su zaplijenili opremu vrijednu milijune dolara u rudniku željeza Kumba tvrtke Amplats u pokrajini Northern Cape na sjeveru zemlje.

Pročitajte i ovo Ilustracija užas u JAR-u U nesreći poginulo 45 ljudi: Autobus pao preko mosta pa se zapalio 13 rudara ostalo zatrpano u rudniku zlata u Rusiji - 1 Borba s vodom i stijenama Strašna nesreća u rudniku zlata: Dva dana u ruševinama zatrpano 13 rudara, ne zna se u kakvom su stanju

>> JAR: Stotine rudara štrajkaju odajući počast kolegi kojeg je ubila policija

Štrajkovi praćeni nasiljem od sredine kolovoza paraliziraju velik dio rudarskog sektora, a on je glavni pokretač gospodarstva Južne Afrike. Sukobi su eksplodirali pokoljem u rudniku Marikana koji eksploatira tvrtka Lonmin. Policija je ondje 16. kolovoza ubila 34 rudara. Otad je ubijeno 48 osoba.

Nasilje zbog štrajka i pokolja rudara najveći je izazov nepisanom dogovoru postaparthejdskog JAR-a, kojim su se sindikati obvezali podržati vladajući ANC, a on zauzvrat omogućiti vrlo skroman rast plaća tako da se ne ugrozi poslovanje velikih međunarodnih kompanija.

Štrajkovi su organizirani na divlje, bez sindikalnog vodstva, jer su gotovo posvuda štrajkaši odbacili sindikalno vodstvo smatrajući ga potkupljenim. Štrajkaši su od 12. rujna blokirali rudnike u Rustenburgu, poprištu najtežih sukoba od ljeta. Ondje grupa Amplats zapošljava 28.000 osoba. Rudari su tražili veliku povišicu plaća, do 16.000 randa na mjesec (1.450 eura), što je triput više od sadašnjih oko 400 eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene