Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osam rudara iz rudnika zlata u Južnoafričkoj republici uspjelo se skloniti na sigurno, dok se sudbina ostalih devet još ne zna.


Južnoafrički proizvođač zlata Harmony Gold pokrenuo je u srijedu akciju spašavanja 17 rudara zarobljenih u svom rudniku Doornkop nedaleko od Johannesburga, izvješćuje Reuters.

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Tragedija blizu Delnica: Izbio požar u obiteljskoj kući, poginuo 58-godišnji muškarac Rudari, ilustracija (Foto: Getty Images) Eksplozija u rudniku u Njemačkoj: Više od 30 rudara bilo zarobljeno na dubini od 700 metara

U rudniku je izbio požar i došlo je do odrona stijena, a osam rudara se uspjelo skloniti na sigurno mjesto, "utočište", na dubini od 1.700 metara, dok se za devet rudara još ništa ne zna.

Labinsko podzemlje: Vodimo vas u rudnike koji su već 50 godina zatvoreni

"Prioritet nam je obuzdati požar i doći do osmorice rudara koji su na sigurnom te saznati gdje je ostalih devet", kazao je glasnogovornik tvrtke James Duncan. "Koliko znamo, osam rudara je dobro", dodao je.

Južnoafrički rudnici zlata su najdublji i među najopasnijima na svijetu. Od ukidanja bjelačke vladavine 1994. vlada, sindikati i tvrtke naporno rade na poboljšanju uvjeta rada i sigurnosti, no 2012. je ipak poginulo 112 rudara.

Svi rudari nose dodatne boce s kisikom, a tzv. utočišta su opskrbljena vodom, hranom i opremom za disanje u slučaju nesreće i duljeg boravka pod zemljom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook