Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal trese JAR

Policija započela istragu pucnjave u kojoj su ubijena 34 rudara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnoafrički policijski inspektori stigli su u subotu ujutro u Marikanu, na sjeverozapadu zemlje, istražiti točne okolnosti pucnjave u kojoj su u četvrtak ubijene 34 osobe, dok su se rudari mirno okupljali kao i dan ranije na nekoliko stotina metara od mjesta pokolja.

"Ekipa Neovisnog istražnog povjerenstva policije je na mjestu događaja. Istragom se treba utvrditi je li akcija policije bila proporcionalna prijetnji rudara", navela je ta specijalizirana jedinica u priopćenju u subotu. Mjesto pokolja, rudnik platine Lonmin de Marikana, i dalje je pod kontrolom policije, iako uz manji broj oklopnih vozila nego u petak, javlja AFP.

Glasnogovornik policije je rekao da je nekoliko paralelnih istraga u tijeku. Osim generalne inspekcije otvorena je interna istraga. Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma je u petak navečer najavio osnivanje istražnog povjerenstva o tom pokolju. Policija je u petak obznanila da je 34 ljudi ubijeno, 78 ranjeno i 259 uhićeno, dok je glavni sindikat rudara iznio podatak o 36 ubijenih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Akcija spašavanja u JAR-u Izbio požar i odronile se stijene: U rudniku zarobljeno 17 rudara Slika nije dostupna Tražili povišice Završio štrajk u južnoafričkim rudnicima zlata

>> Predsjednik Zuma pokrenuo istragu zbog pokolja u Marikani

Kolaju glasine da će se mladi populistički vođa Julius Malema obratiti okupljenima. Malema predstavlja radikalni ogranak stranke na vlasti koji želi da vlada poduzme sve u borbi protiv siromaštva i nejednakosti. Kao i dan ranije, veliki broj rudara nosi drvene štapove i željezne šipke. Nadlijeće ih policijski helikopter.

Pokolj je počinjen u četvrtak kad je policija otvorila vatru na naoružane rudare u štrajku kod rudnika platine. Od nedjelje je nekoliko stotina rudara štrajkaša tražilo bitno povećanje plaća, a policija je otvorila vatru na skupinu rudara naoružanih mačetama i šipkama koji su se odbili razići nakon što su odbili ultimatum uprave rudnika da se vrate u rudnik pod prijetnjom otkaza.

Prema pisanju lokalnih medija, do zuba naoružana policija s oklopnim vozilima podizala je žičanu ogradu, a u jednom trenutku policajce je opkolilo oko 3.000 rudara. Policija je otvorila vatru iz strojnica nakon što je na njih nasrnula skupina muškaraca. Rudnik Marikana se nalazi oko 100 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene