Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojska preuzela kontrolu

Igra prijestolja u Zimbabveu: "Krokodil" i "Gucci Grace" u borbi za tron, svrgnut jedan od najstarijih svjetskih diktatora?

Prva dama Zimbabvea i 93-godišnji predsjednik Robert Mugabe (Foto: AFP)
Prva dama Zimbabvea i 93-godišnji predsjednik Robert Mugabe (Foto: AFP) Foto: Afp
Na ulice glavnog grada Zimbabvea vojska je izašla nedugo nakon što je 93-godišnji predsjednik Robert Mugabe otpustio svog zamjenika, moćnog potpredsjednika Emmersona Mnangagwu.

Najstariji predsjednik države na svijetu željeznom je rukom vladao Zimbabveom od proglašenja nezavisnosti 1980. godine,a mnogi smatraju kako nikada nije bio ranjiviji no danas.

Pročitajte i ovo Robert Mugabe (Foto: AFP) Kraj dugih 37 godina vlasti Politički put Roberta Mugabea: Od heroja afričkog oslobođenja do arhetipa diktatora Prosvjednici gaze ploču s natpisom Ulica R. Mugabea (Foto: AFP) Na korak do odlaska s vlasti Zimbabveanska vladajuća stranka smijenila i izbacila Mugabea, čeka se da odstupi i s vlasti

Godine 1993. Mugabe je donio zakon kojim je Vlada mogla bijele farmere prisiliti da predaju svoju zemlju koja se potom dijelila crnačkom dijelu stanovništva.

Kako su se uvjeti života i stanje ljudskih prava u Zimbabveu s godinama pogoršavali, brojne institucije diljem svijeta počela su ga osuđivati pa mu je tako i britanska kruna oduzela prethodno dodijeljene počasti, piše CNN.

Mnangagwa, poznat pod nadimkom „Krokodil“ zbog svojih nepogrešivih instinkta za preživljavanjem bio je uz Mugabea od samog početka. Njegova je desna ruka već gotovo 40 godina, ima snažnu podršku u vojnim redovima te se spominjao kao Mugabeov potencijalni nasljednik.

Mugabe se odrekao svoje desne ruke

Unatoč naizgled idiličnim odnosima, Mugabe je za svog zamjenika izjavio kako je nepouzdan te mu više nije odan želeći tako osloboditi put za svoju suprugu Grace.

Njegova 40 godina mlađa supruga u narodu je poznata kao „Gucci Grace“ zbog rasipništva i ekstravangacije. Unatoč rastrošnom stilu života u zemlji  pogođenoj siromaštvom, uživala je potporu mlađih političara.

Neočekivan potez dugovječnog predsjednika mnogi su protumačili željom da svoju poziciju prepusti supruzi što je izazvalo bijes među brojnim Mugabeovim pristašama.

Udar protiv Mugabea?

Podsjetimo, vojnici koji su se u utorak navečer rasporedili diljem glavnog grada Zimbabvea Hararea zauzeli su tijekom večeri i državnu televiziju, a do raspoređivanja vojske došlo je nakon što je vladajuća stranka ZANU-PF, predsjednika Roberta Mugabea optužila zapovjednika oružanih snaga za izdaju, što je sve pokrenulo glasine o udaru protiv Mugabea.

Vojska u Zimbabveu poručila je u srijedu ujutro kako nije na djelu udar u toj državi te kako je predsjednik Robert Mugabe siguran, a da je njezino raspoređivanje izvedeno kako bi se spriječilo "kriminalce" oko predsjednika da izazivaju ekonomske i društvene patnje.

"Robert Mugabe i njegova obitelj su živi i zdravi i na sigurnome", kazao je vojni glasnogovornik.

Zimbabveanski vojnici i tenkovi blokirali su ulice u glavnom gradu u kojima se nalaze glavni vladini uredi, parlament i sudovi, naveli su svjedoci za Reuters.

Mugabe je u kućnom pritvoru u svojem domu u Harareu nakon što je vojska preuzela vlast, rekao je u srijedu južnoafrički predsjednik Jacob Zuma.

Mugabe je "u pritvoru u svojem domu", ali je "dobro", rekao je Zuma, koji je razgovarao telefonom s 93-godišnjim predsjednikom, koji je Zimbabveom vladao gotovo četiri desetljeća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene