Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isto su napravili i Turci

VOJNI ANALITIČAR ZA DNEVNIK.HR: 'Ovo što su Rusi izveli u Siriji već je viđeno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uključivanje ruskih zračnih snaga u Siriji izgleda nije baš onakvo kakvom su se nadali Amerikanci, jer među jučer gađanim metama bilo je i pobunjenika koje podržava Zapad. Sve je to već viđeno, tvrdi analitičar Igor Tabak.

Velika medijska kampanja provodi se danas u SAD-u protiv pojedinih ruskih meta u Siriji. Iako Rusi tvrde da su gađali i položaje Islamske države, Amerikanci upiru prstom i u ciljeve pobunjenika koje podržava Zapad u rušenju režima Bašara al Asada.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

Najnoviju situaciju za Dnevnik.hr komentirao je Igor Tabak, analitičar portala Obrana i sigurnost. 'Kao što se vidi iz medija, ponešto je nejasno što je točno gađano, jedna strana tvrdi da su gađani ciljevi ISIS-a, a druga srana tvrdi da je meta bila šira. No, takva situacija nije nešto novo', tvrdi Tabak podsjećajući na slične situacije s turskim vojnim djelovanjem na području Sirije.

SLUŽBENE SNIMKE Rusi objavili video napada na ciljeve u Siriji

'Kada je turska vojska djelovala u Siriji izričito je bilo govora da su napadali ISIS, ali kasnije se pokazalo da su gađali i položaje Kurda, koji su vezani uz Kurdsku radničku partiju', objašnjava Tabak. Nedugo prije nego su Turci odlučili napasti Islamsku državu te također gađati kurdske položaje uz svoju granicu, u Turskoj je izvedeno nekoliko terorističkih napada sa smrtnim posljedicama za njezine građane, za koje su Turci optužili Kurde.

Turska napala Islamsku državu

'GAĐAMO SVE DOK TRAJE PRIJETNJA' Video zapisi zračnih napada na teroriste

'Takva djelovanja gdje se priča jedno ili drugo ili treće, u Siriji je sve već viđeno. Ovim ruskim djelovanjem i gomilanjem tehnike vidljivo je prije svega iskorištavanje Zapadnih već viđenih shema. Ruska Federacija je sastavila koaliciju koja je mala i njezini koalicijski partneri nisu, ni bliski, ni dragi Zapadu. Ruska Federacija također je uspostavila sastav za koordinaciju djelovanja i krenulo se u zračne napade opet po uzorku već viđenom kao kad je Turska krenula u zračne napade', rekao je Tabak.

S obzirom na to da Rusi gađaju one koji se protive režimu Al Asada, pitanje je koji je zapravo njihov cilj. 'Jasno je da Ruska Federacija u Siriji ima nekoliko razina ciljeva, prvi im je zaštiti bazu iz koje djeluju, potom režim koji je s njima i uz čiju su dozvolu došli u Siriju, tek onda djelovati i protiv cilja koji je nedvojbeno Islamska država budući da ta organizacija ima puno dragovoljaca koji su Ruskoj Federaciji jako bitni i bolni na primjer iz Kavkaza, Osetije...', kaže Tabak.

Situacija zapletena, legitimitet akcija Zapada i Rusije - upitan

Ova zamršena situacija može se dalje razvijati u nekoliko smjerova, ali to je veoma teško predvidjeti. Tabak je ipak iznio nekoliko mogućnosti koje bi se uskoro mogle očekivati.

'Teško je predvidjeti što će se događati. Vrlo je izgledno da će se nastaviti zračna djelovanja. Nesigurnije je hoće li se ruske snage umiješati u kopnene borbe. Ako se to i dogodi, moglo bi se dogoditi na nekoliko različitih načina, kao što je primjerice mentoriranje po uzoru na obuku vojske od strane Zapada u Afganistanu, koje može biti i na prvim linijama ili sudjelovanje ruske vojske u direktnim kopnenim sukobima paraleleno sa režimom sirijskog predsjednika ili odvojeno od režima', smatra Tabak.

Na koji bi način rusko gađanje i pobunjeničkih meta bliskoma Zapadu moglo utjecati na odnose s SAD-omi? 'Po tom pitanju situacija je dosta dugo, dosta zapletena. Zapadna koalicija nema ničije odobrenje za vojno djelovanje u Siriji, dok se Rusija voli pohvaliti da ih je sirijski režim pozvao u pomoć. S te je strane teško pobijati njihovu osnovu djelovanja i očito je da su Zapadne sile imale niz konzultacija sa svima i da je njihovo djelovanje prihvaćeno u tim granicama, na političkoj razini, ali i vojnim koordinacijama. Na sastanku Obame i Putina došlo je do usuglašavanja do neke mjere', zaključuje Tabak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene