Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mutna posla'

SVE VIŠE PITANJA Koga to zapravo u Siriji gađaju Rusi...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto položaja ekstremističke Islamske države ruski su bombarderi u srijedu u Siriji ciljali prozapadne pobunjenike i njih osam ranili, rekao je njihov zapovjednik, a zabrinutost su izrazili Washington i Pariz koji rješenje sukoba u Siriji vide bez predsjednika Bashara al-Assada, a Rusija u njemu vidi saveznika.

Bojnik Jamil al-Saleh, prebjeg iz sirijske vojske u Slobodnu sirijsku vojsku, oporbenu formaciju koja ratuje protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, rekao je da su njegovi ljudi pretrpjeli ruski napad u sjevernoj pokrajini Hama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve ima svoju cijenu MIGRANT KOJI IMA DRUGAČIJU PRIČU Od Sirije do Švedske stigao 'prvom klasom' Slika nije dostupna Nova opasnost Ako IS ostvari ovu prijetnju, iz Sirije bi mogli izbjeći još milijuni ljudi

"U Hami nema Islamske države i ona je potpuno pod nadzorom Slobodne sirijske vojske", rekao je al-Saleh.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je izvelo zračne napade na položaje IS-a pošto je u srijedu ruski parlment jednoglasno odobrio intervenciju u Siriji.

Moskva je sat vremena prije akcije obavijestila Washington da će izvesti napad u okviru prvog velikog ruskog vojnog angažmana u regiji otkako se 1991. raspao Sovjetski Savez.

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om godinu dana bombardira IS u Siriji i Iraku, no ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je u sjedištu UN-a predložio mnogo širu međunarodnu koaliciju protiv IS-a i najavio da bi se Rusija mogla pridružiti, ali je isključio kopnenu intervenciju.

NAPADI NA PRVE METE Ovako izgledaju ruski napadi u Siriji

Zabrinutost zbog prve ruske akcije izrazili su američki dužnosnici te Francuska.

Zamjenik američkog ministra obrane Robert Work ne vjeruje "da je to bila pogreška" već vjeruje "da je to agresivna akcija Rusije upravo sada prije razgovora naših vojnih dužnosnika".

Putin i njegov američki kolega Barack Obama suglasili su se u ponedjeljak da će njihovi vojni dužnosnici razgovarati o načinu razrješenja sukoba u Siriji.

Američki državni tajnik izrazio je "veliko zabrinutost" i ponovio da IS ne može biti poražen "sve dok je Assad predsjednik Sirije".

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian smara "čudnim" što ruski zračni udari nisu pogodili IS, a visoki neimenovani dužnosnik rekao je: "Nisu ciljali Daesh (što je arapski naziv za Islamsku državu) već oporbene skupine, a što potvrđuje da su (napadi) više podrška Basharovu režimu nego borbi protiv Daesha".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva spremna "otvoriti komunikacijske kanale" s koalicijom koju vodi SAD.

Rusija je pozvala 15-člano Vijeće sigurnosti UN-a da odobri međunarodnu vojnu intervenciju protiv IS-a.

Nacrt ruske rezolucije, u koji je agencija Reuters imala uvid, pozdravlja napore država u borbi protiv IS-a, al Qaede, Fronte Al-Nusra i drugih skupina u regiji i poziva države "da koordiniraju svoje aktivnosti s pristankom država i teritorija na kojima se te aktivnosti odvijaju".

U slučaju Sirije to znači koordinirati vojne aktivnosti s vladom predsjednika Assada.

Amerikom predvođena koalicija počela je zračne napade na IS prije godinu dana, ali za to nije zatražila dozvolu. Članice te koalicije kažu da djeluju u samoobrani na zahtjev susjednog Iraka.

Rusija navodi da je Sirija zatražila njezinu vojnu pomoć.

U ruskom napadu na Homs ubijeno 36 civila

Šef sirijske oporbe u egzilu Khaled Khoja je rekao u srijedu da je 36 civila ubijeno u ruskom napadu na Homs, u središtu zemlje.

"Rusi su izveli napad na sjever Homsa i ubili 36 nedužnih civila u područjima koja su se borila i pobijedila džihadiste Islamske države", rekao je iz New Yorka Khoja, šef sirijske nacionalne koalicije, oporbe u egzilu.

"Sve žrtve su civili. Nitko od stradalih nije sudjelovao u vojnim snagama. Očito je da je ruska intervencija podrška režimu i cilj joj je stvaranje još kaotičnijeg ozračja u Siriji", dodao je.

Moskva je u srijedu pokrenula prve zračne udare u Siriji u sklopu borbe protiv terorizma. Prema ruskom ministarstvu obrane, rusko zrakoplovstvo je izvelo dvadeset zračnih napada i pogodilo osam ciljeva skupine Islamska država u Siriji, uništivši jedno zapovjedno mjesto IS-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene