Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearno naoružanje

Povjerljivo izvješće otkrilo opasnost: "Imaju dovoljno obogaćenog uranija za tri nuklearne bombe"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
UN-ova organizacija za nadzor nuklearnog naoružanja tvrdi da se Iran približio razini proizvodnje obogaćenog uranija potrebnoj za razvoj nuklearnih bombi.

Nakon što je više mjeseci usporavao stopu obogaćivanja uranija do 60 posto čistoće, Iran se sad približio razini potrebnoj za razvoj nuklearnih bombi, objavila je u utorak UN-ova organizacija za nadzor nuklearnog oružja (IAEA).

Mnogi diplomati vjeruju da je usporavanje, koje je započelo u lipnju, rezultat tajnih pregovora Sjedinjenih Država i Irana koji su doveli do oslobađanja američkih državljana zatočenih u Iranu ranije ove godine.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin kandidature na izborima Tko sve želi u okršaj s Putinom? Kritičari izbore smatraju lažnim procesom sa samo jednim mogućim ishodom

Pročitajte i ovo Tanker, ilustracija (Foto: AFP) Tenzije se ne smiruju SAD optužio Iran za napad, Teheran brzo odgovorio i zaprijetio: "Uskoro će morati očekivati..."

Iran već ima dovoljno uranija obogaćenog do 60 posto za izradu tri nuklearne bombe. Prema teoretskoj definiciji IAEA-e, oko 42 kg uranija obogaćenog do 60 posto količina je pri kojoj se ne može isključiti izrada nuklearne bombe. Iran negira da planira razvijati nuklearno oružje.

Iran je "povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranija, poništivši prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023.", navela je IAEA u priopćenju u kojem se sažima povjerljivo izvješće državama članicama u koje je Reuters imao uvid.

Pročitajte i ovo Novočerkask Važan udarac FOTO Objavljene slike ruskog broda koji su pogodili Ukrajinci: "Vjerojatno je bio krcat vojnicima"

Pročitajte i ovo Svjetski dan izbjeglica - 2 Značajan rast "Svijet oko nas postaje sve nestabilniji": Očekuje se da će ove godine više od milijun ljudi tražiti azil u EU-u

"Agencija potvrđuje da je od kraja studenog 2023. stopa kojom Iran proizvodi uranij obogaćen do 60 posto u ova dva postrojenja zajedno porasla na približno devet kilograma mjesečno", navodi se u izvješću državama članicama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene