Dmitrij Mazepin
Dmitrij Mazepin Foto: Afp

Talijanski mediji prenose kako su u Italiji također nestale dvije jahte ruskog biznismena kojem su uvedene sankcije. Vlasti nastoje locirati plovila, a u tijeku je potraga i za njihovim vlasnikom Ditrijem Mazepinom.


Jahte, obje nazvane Aldabra, bile su usidrene u luci Olbia na Sardiniji, a zaplijenjene su u ožujku 2022., kada je Dmitrij Mazepin uvršten na listu sankcija. Jahte su ondje ostale do lipnja te potom u razmaku od nekoliko tjedana napustile luku. Njihove trenutne lokacije nisu poznate, javlja The Guardian.

Prema policijskom priopćenju, Mazepin je angažirao stranu tvrtku, koja je zauzvrat angažirala kapetana sa Sardinije da premjesti jahte iz Italije. Posrednička tvrtka, kapetan i Mazepin su bili kažnjeni novčanim kaznama do 500.000 eura. Radi se o prvom slučaju u Italiji da je Rus sa zamrznutom imovinom uspio izbjeći sankcije EU-a.

Antun Karužić, kapetan Iskusni kapetan o slučaju Irine Vu: "Ako vlasti izdaju takvo rješenje, onda se ono zalijepi na vidljivo mjesto na brodu"

Alisher Usmanov "Nisam oligarh i jahta nije moja": Usmanov reagirao na tekstove o jahti koja je netragom nestala iz hrvatske marine

Mazepin je inače vlasnik tvrtke koja proizvodi mineralna gnojiva, a sankcije proitv njega nametnute su u samim počecima rata u Ukrajini.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju