Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Humanitarcima Zoine Arke osam godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski sud izrekao je zamjensku kaznu od osam godina zatvora za šestero humanitaraca udruge Zoina arka koje je sud u Čadu osudio na osam godina prisilnog rada zbog pokušaja otmice 103 afričke djece.

Šestero djelatnika osuđenih 27. prosinca u Čadu na osam godina teškog rada, prebačeno je u Francusku prema sporazumu koji su 1976. godine sklopile dvije zemlje, a ubrzo po dolasku bili su uhićeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oslobođeni Španjolci stigli u Madrid Slika nije dostupna Španjolska: Posada zrakoplova u Čadu bit će oslobođena

Francuski pravosudni sustav ne poznaje kaznu prisilnog rada, pa je sud u Creteilu prilagodio kaznu koju je izrekao sud u N'Djameni, piše agencija France presse.

Francuski zakon presudio je da su djelatnici udruge počinili zločin koji u francuskom zakonu odgovarala "zločinu zatvaranja i otmice djece mlađe od 15 godina", za što se može dosuditi i doživotna robija.

Izricanje presude članovi obitelji osuđenih dočekali su u ponedjeljak povicima negodovanja i pogrdama na račun sudaca, a sestra osuđene bolničarke kazala je kako se "srami što je Francuskinja":

Humanitarci odbacuju optužbe o krivnji i tvrde da su djeca koju su željeli prebaciti u Francusku bila siročad iz ratom zahvaćene sudanske pokrajine Darfur, no istraga je pokazala da je među njima bilo mnogo djece iz Čada koja su imala barem jednog roditelja.

Izručenje osuđenih u njihovu domovinu potaknulo je prosvjede
stanovnika Čada koji tvrde da Europljani uživaju povlašten položaj, piše agencija Associated press.

Agencija napominje da je slučaj naštetio Francuskoj jer je upravo u prosincu sudjelovala u pripremama mirovnih snaga Europske unije za Čad.

Presuda je izrečena upravo u ponedjeljak, na dan kada je Europska unija odobrila tu mirovnu misiju od 3,700 vojnika za Čad i Srednjoafričku Republiku. Njihova će zadaća biti pružanje zaštite za izbjeglice koje stižu u Čad iz ratom poharanog Sudana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene