Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski sud izrekao je zamjensku kaznu od osam godina zatvora za šestero humanitaraca udruge Zoina arka koje je sud u Čadu osudio na osam godina prisilnog rada zbog pokušaja otmice 103 afričke djece.


Šestero djelatnika osuđenih 27. prosinca u Čadu na osam godina teškog rada, prebačeno je u Francusku prema sporazumu koji su 1976. godine sklopile dvije zemlje, a ubrzo po dolasku bili su uhićeni.

Vezani članci Slika nije dostupna Oslobođeni Španjolci stigli u Madrid Slika nije dostupna Španjolska: Posada zrakoplova u Čadu bit će oslobođena

Francuski pravosudni sustav ne poznaje kaznu prisilnog rada, pa je sud u Creteilu prilagodio kaznu koju je izrekao sud u N'Djameni, piše agencija France presse.

Francuski zakon presudio je da su djelatnici udruge počinili zločin koji u francuskom zakonu odgovarala "zločinu zatvaranja i otmice djece mlađe od 15 godina", za što se može dosuditi i doživotna robija.

Izricanje presude članovi obitelji osuđenih dočekali su u ponedjeljak povicima negodovanja i pogrdama na račun sudaca, a sestra osuđene bolničarke kazala je kako se "srami što je Francuskinja":

Humanitarci odbacuju optužbe o krivnji i tvrde da su djeca koju su željeli prebaciti u Francusku bila siročad iz ratom zahvaćene sudanske pokrajine Darfur, no istraga je pokazala da je među njima bilo mnogo djece iz Čada koja su imala barem jednog roditelja.

Izručenje osuđenih u njihovu domovinu potaknulo je prosvjede
stanovnika Čada koji tvrde da Europljani uživaju povlašten položaj, piše agencija Associated press.

Agencija napominje da je slučaj naštetio Francuskoj jer je upravo u prosincu sudjelovala u pripremama mirovnih snaga Europske unije za Čad.

Presuda je izrečena upravo u ponedjeljak, na dan kada je Europska unija odobrila tu mirovnu misiju od 3,700 vojnika za Čad i Srednjoafričku Republiku. Njihova će zadaća biti pružanje zaštite za izbjeglice koje stižu u Čad iz ratom poharanog Sudana.