Oko 2750 tona amonijeva nitrata nalazilo se u skladištu u luci u Bejrutu koje je eksplodiralo u utorak. Hrvat koji je u luci opisao je za DNEVNIK.hr kako je to izgledalo.

Galerija


"Ja sam u luci, cijela je zona ograđena. Uokolo je sve razrušeno. Ima nekoliko Hrvata za koje znam u komercijalnom dijelu luke u Bejrutu. Čujem da su svi dobro. Doduše, jedan je prebačen u bolnicu s lomom ruke, ali je isto ok", započinje priču o jučerašnjoj stravičnoj eksploziji u luci u Bejrutu Hrvat koji se tamo nalazi.

Kaže da je u krugu nekoliko kilometara sve uništeno. "Ovo jučer je bilo užasno. Zvuk je bio neusporediv s bilo čim drugim što sam do sada čuo. Detonacija i shockwave koji je uslijedio je savio željezo i lomio stakla na objektima udaljenima i nekoliko kilometara", opisao je za DNEVNIK.hr.

Eksplozija u Bejrutu Otkriven uzrok eksplozije u Bejrutu: Određen kućni pritvor za dužnosnike nadležne za sigurnost

Eksplozija u Bejrutu Užas u Bejrutu: U eksploziji poginulo više od 70 ljudi, golem broj ozlijeđenih: "Ovo je katastrofa, ne znam kako ćemo se izvući..."

"U marini su sve stražarske kućice skroz uništene i savijene, koje se nalaze gotovo kilometar daleko", dodao je i rekao da nije bilo vremena za strah.

"Jučer nije bilo vremena za strah. Strah od nepoznatog došao je tek poslije. Danas se sve smirilo, samo stalno zvone zvona za mrtve i još se sve prekopava u potrazi za tijelima", navodi Hrvat koji se i sada nalazi u luci.

Opisuje da su prizori apokaliptični. Od eksplozije nema ni struje, sve je pogašeno. Cijelo područje je ograđeno i pod kontrolom snaga sigurnosti. "Osiguranje je posvuda, nemoguće je bilo gdje otići", kazao je.

Hrvati na sigurnom

U Bejrutu je trenutno 11 hrvatskih pomoraca. Potvrdio nam je to i počasni konzul u Libanonu Badih Hobeiche.

"U luci je trenutno 11 Hrvata pomoraca. U ovoj eksploziji nema povrijeđenih Hrvata u Bejrutu osim jednog s broda City of Rome koji je u luci bio u trenutku eksplozije. Slomljena mu je ruka, bio je u bolnici na pružanju liječničke pomoći. Vratio se na brod. Drugih ozlijeđenih Hrvata nema", kazao je za DNEVNIK.hr Hobeiche.

Podsjetimo, u stravičnoj eksploziji poginulo je najmanje stotinu ljudi, a tisuće su ozlijeđene. Više od 200.000 ljudi ostalo je bez domova. Šteta bi, prema prvim procjenama, mogla biti više od pet milijardi dolara.