Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Našem pomorcu slomljena ruka

Hrvat u Bejrutu: "Bilo je užasno, zvuk neusporediv s bilo čim drugim. Sve je uništeno, a zvona zvone za mrtve"

Eksplozija u Bejrutu
Eksplozija u Bejrutu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Razorna eksplozija u Bejrutu - 5 Razorna eksplozija u Bejrutu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Razorna eksplozija u Bejrutu - 6 Razorna eksplozija u Bejrutu - 6 Foto: DNEVNIK.hr Razorna eksplozija u Bejrutu - 4 Razorna eksplozija u Bejrutu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Razorna eksplozija u Bejrutu - 3 Razorna eksplozija u Bejrutu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +10 Razorna eksplozija u Bejrutu - 2 Galerija 1/15 >>
Oko 2750 tona amonijeva nitrata nalazilo se u skladištu u luci u Bejrutu koje je eksplodiralo u utorak. Hrvat koji je u luci opisao je za DNEVNIK.hr kako je to izgledalo.

"Ja sam u luci, cijela je zona ograđena. Uokolo je sve razrušeno. Ima nekoliko Hrvata za koje znam u komercijalnom dijelu luke u Bejrutu. Čujem da su svi dobro. Doduše, jedan je prebačen u bolnicu s lomom ruke, ali je isto ok", započinje priču o jučerašnjoj stravičnoj eksploziji u luci u Bejrutu Hrvat koji se tamo nalazi.

Kaže da je u krugu nekoliko kilometara sve uništeno. "Ovo jučer je bilo užasno. Zvuk je bio neusporediv s bilo čim drugim što sam do sada čuo. Detonacija i shockwave koji je uslijedio je savio željezo i lomio stakla na objektima udaljenima i nekoliko kilometara", opisao je za DNEVNIK.hr.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRAGEDIJA U LIBANONU Otkriven uzrok eksplozije u Bejrutu: Određen kućni pritvor za dužnosnike nadležne za sigurnost

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEKI ZAROBLJENI POD ZGRADAMA Užas u Bejrutu: U eksploziji poginulo više od 70 ljudi, golem broj ozlijeđenih: "Ovo je katastrofa, ne znam kako ćemo se izvući..."

"U marini su sve stražarske kućice skroz uništene i savijene, koje se nalaze gotovo kilometar daleko", dodao je i rekao da nije bilo vremena za strah.

"Jučer nije bilo vremena za strah. Strah od nepoznatog došao je tek poslije. Danas se sve smirilo, samo stalno zvone zvona za mrtve i još se sve prekopava u potrazi za tijelima", navodi Hrvat koji se i sada nalazi u luci.

Opisuje da su prizori apokaliptični. Od eksplozije nema ni struje, sve je pogašeno. Cijelo područje je ograđeno i pod kontrolom snaga sigurnosti. "Osiguranje je posvuda, nemoguće je bilo gdje otići", kazao je.

Hrvati na sigurnom

U Bejrutu je trenutno 11 hrvatskih pomoraca. Potvrdio nam je to i počasni konzul u Libanonu Badih Hobeiche.

"U luci je trenutno 11 Hrvata pomoraca. U ovoj eksploziji nema povrijeđenih Hrvata u Bejrutu osim jednog s broda City of Rome koji je u luci bio u trenutku eksplozije. Slomljena mu je ruka, bio je u bolnici na pružanju liječničke pomoći. Vratio se na brod. Drugih ozlijeđenih Hrvata nema", kazao je za DNEVNIK.hr Hobeiche.

Podsjetimo, u stravičnoj eksploziji poginulo je najmanje stotinu ljudi, a tisuće su ozlijeđene. Više od 200.000 ljudi ostalo je bez domova. Šteta bi, prema prvim procjenama, mogla biti više od pet milijardi dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene