Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije zaražen

Hrvat s Diamond Princessa sutra stiže na ljubljanski aerodrom, odatle dolazi kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Japana će hrvatski državljanin preko Berlina stići do Ljubljane, gdje će ga preuzeti hrvatski zdravstveno osoblje.

Hrvatski državljanin s kruzera Diamond Princess, za koji je utvrđeno da nije zaražen koronavirusom, trebao bi se vratiti zrakoplovom preko Berlina i Ljubljane, gdje će ga u subotu po dolasku u zračnu luku Brnik preuzeti u ambulatno vozilo hrvatsko zdravstveno osoblje, javljaju u petak slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Slika nije dostupna SITUACIJA JE OZBILJNA Kod susjeda znatni porast broja novozaraženih koronom: Uvode se restrikcije, epidemiolozi objavili nove preporuke

Kao je u petak potvrdilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, riječ je o zajedničkoj akciji evakuacije s kruzera više državljana Europske unije za koje je testiranjem utvrđeno da nisu inficirani virusom, a u sklopu dogovora Italije i Slovenije o konzularnoj pomoći u kriznim situacijama.

Ovu evakuaciju putnika iz EU-a s broda organizira Italija, a Slovenija je prihvatila da se na taj način iz Japana u Europu dovedu i slovenski državljani. Njih će dvoje, kako se očekuje, talijanskim zrakoplovom, zajedno s putnicima iz drugih europskih država, iz Yokohame prvo sletjeti na berlinski aerodrom Tegel, odakle će unajmljenim zrakoplovom poletjeti prema Ljubljani, a s njima će u Ljubljanu istim zrakoplovom stići i hrvatski državljanin s kruzera.

Kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, Slovenija je na molbu hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani pristala da se on istim zrakoplovom u Ljubljanu prebaci sa slovenskim putnicima, a na aerodromu Brnik preuzet će ga odmah po dolasku hrvatske vlasti.

Troškovi najma zrakoplova iz Berlina do Ljubljane procjenjuju se na 20.000 eura. Slovenija će od Europske komisije zatražiti povratak 75 posto troškova najma i leta od Berlina do Ljubljane, iz zajedničkih europskih sredstava u okviru mehanizma za krizne situacije.

Dvoje od šest slovenskih putnika, koliko ih je bilo na Diamond Princessu, u četvrtak je u domovinu prispjelo komercijalnim letom, testovi su pokazali da nisu zaraženi i ne pokazuju znakove bolesti, ali im je određena dvotjedna karantena kod kuće, odnosno samoizolacija, te daljnja preventivna testiranja.

Dvoje Slovenaca kod kojih je test na koronavirus pokazao pozitivan rezultat nalazi se u bolnici u Japanu, ali ne pokazuju znakove bolesti. Na kruzeru Diamond Princess zabilježeno je više od 600 zaraženih koronavirusom, što je najveća skupina zaraženih izvan Kine. Brod je usidren od 3. veljače, a u početku je na njemu bilo 3700 putnika.

Ministarstvo se zahvalilo

Ostala četiri Hrvata koja su bila na brodu u zemlju će se vratiti u idućim danima. Oglasili su se i iz Ministarstva vanjskih poslova. 

"Veleposlanstva RH u Tokiju, Rimu, Berlinu i Ljubljani, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a poduzimali su sve aktivnosti kako bi hrvatski državljanin, koji je zatražio pomoć pri repatrijaciji, bio što prije prevezen s kruzera Diamond Princess u Hrvatsku. Uz brzu koordinaciju s europskim partnerima, osigurana je repatrijacija tijekom sutrašnjeg dana - vodeći računa primarno o sigurnosti i zdravlju hrvatskog državljanina", rekli su u Ministarstvu i zahvalili se  japanskim, talijanskim, njemačkim i slovenskim vlastima, na organizaciji povratka hrvatskog državljanina

!Veleposlanstvo RH u Tokiju nastavlja pružati svu konzularnu pomoć i potporu ostalim hrvatskim državljanima kako na kruzeru Diamond Princess, tako i diljem Japana", dodali su. (Hina/A.T.)

Aktualno Odzvonilo sramotnim prizorima i nasilju u Međimurju: Svima koji se ogriješe o ove stvari ukida se socijalna pomoć i uvode vaučeri Veljko Kajtazi Veljko Kajtazi Foto: Provjereno Vesna Bedaković Vesna Bedaković Foto: Provjereno +0 Matija Posavec Hrvatska Odzvonilo sramotnim prizorima i nasilju u Međimurju: Svima koji se ogriješe o ove stvari ukida se socijalna pomoć i uvode vaučeri 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene