Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Smrt u Africi

Stravična svjedočanstva: 'Pod je prekriven krvlju, urinom, fekalijama...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dr. Daniel Bausch, stručnjak za ebolu koji radi sa zaraženim pacijentima u Siera Leoneu, ispričao je kako izgleda unutrašnjost odjela na kojem radi.

Kada je dr. Daniel Bausch došao na odjel klinike u Siera Leoneu, za 30 pacijenata brinuli su samo jedan liječnik i jedna medicinska sestra, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrdilo WHO NOVI POČETAK EPIDEMIJE Potvrđena prva žrtva ebole u Sijera Leoneu Slika nije dostupna Halo, doktore! Jeftini mobiteli spašavaju živote pacijenata

'Pod je bio prekriven krvlju, ispovraćan sadržaj želuca, fekalijama i urinom', rekao je Bausch te dodao da su pacijenti imali poteškoća s ostajanjem u krevetu. 'Trebate cijeli tim ljudi za dekontaminaciju kreveta i podizanje pacijenata s poda', ispričao je.

Sijera Leone poslao vojsku u borbu s ebolom

Virus ebole širi se izravnim doticajem s krvlju, tjelesnim tekućinama i tkivom zaraženog čovjeka ili životinje. Groznica koju uzrokuje manifestira se krvarenjem, povraćanjem i proljevima. Stopa smrtnosti od te bolesti je od 25 do 90 posto. Siera Leone je mobilizirao vojsku u borbi s ebolom koja je odnijela gotovo 900 života u toj zemlji, u Gvineji i u Liberiji, dok je opasnost od širenja bolesti u svijetu navela British Airways da obustavi letove u Monroviju i u Freetown.

Misionarka zaražena ebolom stigla u SAD

Predsjednik Sijera Leonea Bai Koroma naredio je da se više stotina vojnika pošalje u centre za suzbijanje ebole organizirane uglavnom na istoku zemlje radi prihvata bolesnika, kako bi pomogli u poštovanju mjera karantene i odvratili obitelji da ih odande odvode bez liječničkog dopuštenja.

Po zadnjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 1603 slučaja ebole (potvrđena, sumnjiva ili moguća) zabilježeno je 887 smrtnih ishoda: 358 u Gvineji, 255 u Liberiji, 273 u Sijera Leoneu i jedan u Nigeriji. Riječ je o najtežoj epidemiji ebole otkako je prije 38 godina otkriven njezin virus.

Dvoje Amerikanaca - liječnik i misionarka - koji su se virusom ebole zarazili u Liberiji - trenutačno se liječe u posebno opremljenim bolnicama u Atlanti, u Sjedinjenim Državama. Njih se liječi eksperimentalnom terapijom antitijelima koja dosad nije ispitana na ljudima, a ima 'čudesan' učinak jer brzo uklanja simptome, rekli su tamošnji liječnici a prenio je američki CNN.

I španjolsko ministarstvo obrane najavilo je slanje vojnog zrakoplova u Liberiju kojim će u zemlju vratiti 75-godišnjeg španjolskog misionara zaraženog virusom.

Usto je u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, zbog simptoma sličnih eboli u utorak hospitaliziran i smješten u karantenu njezin državljanin koji se vratio iz Sijera Leonea.

Britanska kompanija British Airways objavila je u utorak da barem do 31. kolovoza obustavlja letove u Liberiju i u Sijera Leone, nakon slične odluke Ujedinjenih Arapskih Emirata koja vrijedi od subote.

U Monroviji, u Liberiji, smješteni su u bolničku karantenu troje misionara - Španjolac i dvije žene iz Konga i Ekvatorske Gvineje, izvijestio je red Svetog Ivana od Boga koji upravlja tom bolnicom. Još su tri osobe primljene u tu ustanovu, po istom izvoru.

Hemoragijska groznica je pokosila i cijele obitelji, poput one bivšeg ministra Siera Leonea Lansane Nyallaha koji je izgubio devet članova obitelji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene