Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pet svjetskih sila ima pravo veta, a danas će biti poznato kako će glasati.


Šesto tajno glasanje Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu signalizirat će je li vjerojatno da bivši portugalski premijer Antonio Guterres bude sljedeći glavni tajnik UN-a ili bi jedna od pet članica Vijeća mogla staviti veto na njegov izbor.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Islamska država širi se kao rak posvuda u svijetu' Slika nije dostupna PUSIĆ O KANDIDATURI PRI UN-U 'Ja nisam rodno neutralna kandidatkinja'

Guterres je izbio na vrh u petom glasanju iza zatvorenih vrata. Petnaestočlano vijeće namjerava postići konsenzus o zamjeni za Ban Ki-moona iz Južne Koreje koji će odstupiti s dužnosti krajem 2016. nakon dva petogodišnja mandata.

U jeku pritiska da na čelu svjetske organizacije prvi put bude žena, europska povjerenica Kristalina Georgijeva iz Bugarske ušla je u zadnji čas u izbor. Ostaje vidjeti koliko je ona velika prijetnja za Guterresa, a nekoliko diplomata već je reklo da je njezina kandidatura stigla prekasno.

Ona je 13. kandidat koji se natječe i sedma žena. Dvije žene, među njima i bivša hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić, i jedan muškarac već su se povukli, tako da je ostalo u utrci još 10 kandidata.

Glasanje pet svjetskih sila s pravom veta - SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Kine i Rusije - u srijedu bit će drukčije od onoga koje će provesti drugih 10 članica Vijeća, jer će ostati anonimno. Glasovanje je neformalno, ali će kandidatima pokazati mogu li biti suočeni s vetom.

Tajno glasanje

Vijeće sigurnosti glasuje za svakog kandidata s izborom: za, protiv, bez mišljenja. U petom tajnom glasanju 26. rujna Guterres je dobio 12 glasova 'za', dva 'protiv' i jedan 'bez mišljenja'.

Britanski veleposlanik pri UN-u Matthew Rycroft rekao je u utorak kako se nada da će se "Rusija priključiti ostalima te da će se postići konsenzus za kandidata i da će biti moguće vrlo brzo doći do formalnog glasovanja".

Kad Vijeće bude spremno preporučiti kandidata 193-članoj Općoj skupštini na izbor, donijet će rezoluciju iza zatvorenih vrata. Da bi rezolucija prošla, potrebno je devet glasova 'za' i ne smije biti veta.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin, trenutni predsjedajući Vijeća sigurnosti, rekao je u ponedjeljak da postoje "dobri izgledi" da tijelo održi formalno glasovanje nekoliko dana nakon tajnog glasanja u srijedu.

Čak i ako glasovanje pokaže da će Guterres dobiti veto, to ne mora značiti da se okončava mogućnost njegova izbora.

Potkraj 1996. Kofi Annan iz Gane pojavio se kao kandidat nakon što je SAD blokirao Egipćanina Butrosa Butrosa Galija da obnaša drugi mandat.

Francuska je tada blokirala Annana nekoliko puta, ali se konačno povukla. Annan je tada imenovao Francuza na čelo mirovnih snaga UN-a. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju