445555
445555
445555
445555
445555

Vesna Pusić odustala od kandidature za glavnu tajnicu UN-a!

  • , 04.08.2016., 13:25
  • Autor:
  • komentara

Vesna Pusić neće nastaviti put prema mjestu glavne tajnice UN-a.

 
 
 
 
Vesna Pusić povukla kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a (Video: Vijesti u 17 h)
Vesna Pusić povukla kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a (Video: Vijesti u 17 h)

Vesna Pusić u otvorenom je pismu obavijestila javnost o svom odustajanju od kandidature za glavnu tajnicu UN-a.

Pismo prenosimo u cijelosti

Poštovani,

Vlada Republike Hrvatske, u mandatu 2011.-2016., nominirala me za kandidatkinju za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Temeljem Rezolucije Opće skupštine UN-a, donesene u rujnu 2015. godine, postupak selekcije glavnog tajnika UN-a donekle je modificiran i otvoren za javnost. Novina uvedena u postupak bila je javna prezentacija kandidata, uključujući i pitanja predstavnika država članica, u trajanju od 2 sata pred Općom skupštinom UN-a. Prije te prezentacije, svaki je kandidat bio dužan poslati tekst o svom viđenju budućnosti UN-a, koji je proslijeđen svim državama članicama. U samom tijeku postupka uvedene su još neke novine: svaki kandidat je imao jednosatnu priliku individualno razgovarati s Vijećem sigurnosti; predsjednik Opće skupštine i medijska kuća Al Jazeera organizirale su panel raspravu za sve kandidate pred širokim auditorijem predstavnika država članica te različitih zainteresiranih institucija i organizacija civilnog društva; niz instituta, sveučilišta, organizacija civilnog društva, medijskih kuća i međunarodnih foruma organizirali su predavanja, panel rasprave, razgovore i intervjue za pojedine kandidate.

Kao hrvatska kandidatkinja sudjelovala sam u svim tim javnim prezentacijama i aktivnostima, kao i u razgovorima zatvorenima za javnost – primjerice, prezentacija pred Vijećem sigurnosti. Svi moji javni nastupi i intervjui dostupni su na društvenim mrežama i internetskim portalima. Moji javni nastupi u UN-u dostupni su i na mojoj internetskoj stranici posvećenoj kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a.

Jasno sam zastupala svoje viđenje UN-a, organizacije koja ponovno dobiva na značaju i potencijalnom utjecaju. No tu zadaću koja joj predstoji, moći će ispuniti samo novim, kreativnim pristupom, oslobađanjem pretjerane birokratiziranosti, jednostavnijom organizacijskom strukturom, snažnim povezivanjem s državama članicama, regionalnim organizacijama, ali i civilnim društvom i znanstvenim institucijama, uključivanjem svih segmenata društva u prevenciju i razrješavanje sukoba, te intenzivnijom komunikacijom s globalnom javnošću.

Uvođenje svjetske javnosti u prvu fazu postupka izbora glavnog tajnika UN-a dramatično je doprinijelo porastu interesa za UN. Bilo mi je veliko zadovoljstvo i izazov sudjelovati u tom povijesnom događaju i zastupati iskreno i argumentirano svoju viziju budućeg razvoja UN-a. Takav novi postupak privukao je niz kvalitetnih kandidata, u konačnici ukupno 12. Jedan dio kandidata dolazi iz institucija UN-a, s dugim prethodnim iskustvom rada unutar same organizacije. Druga polovica ove grupe kandidata, uključujući i mene, su ljudi s velikim političkim i međunarodnim iskustvom, ali bez prethodnog iskustva rada u UN-u. Bilo je jasno da će se, između ostaloga, odlučivati i između ova dva temeljna profila, od kojih svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Nakon prvog kruga izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti UN-a, postalo je jasno da će izbor novog glavnog tajnika UN-a ići u smjeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN-u. Iako u Vijeću sigurnosti predstoji još nekoliko krugova izjašnjavanja prije konačnog izbora kandidata koji će biti predložen Općoj skupštini UN-a, nakon prvog kruga izjašnjavanja smatram da moje šanse za izbor na ovu funkciju nisu realne. Iz tog razloga povlačim svoju kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a te neću sudjelovati u daljnjim aktivnostima vezanima uz ovaj izbor.

Zahvaljujem svima koji su mi u ovom velikom i nadasve zanimljivom projektu pružali pomoć i podršku. Posebno zahvaljujem Vladi Zorana Milanovića koja me predložila te mojim kolegicama i kolegama iz Hrvatske narodne stranke koji su mi, kao i uvijek, pružali pametnu, konstruktivnu i djelotvornu potporu. Zahvaljujem gospodinu Tihomiru Oreškoviću koji mi je kao predsjednik Vlade jedini od tada aktualnog državnog vrha javno izrazio podršku. Razumjela sam to kao njegovo nastojanje da u jednoj krajnje bizarnoj situaciji barem donekle zaštiti dignitet Hrvatske.

Nadasve mi je drago da je Hrvatska imala svoju kandidatkinju u ovom, prvi put u povijesti, javnom prezentiranju kandidata za glavnog tajnika UN-a. Ja sam ovom procesu pristupila spremno, argumentirano i časno, a samo sudjelovanje za mene je bilo apsolutno fascinantno.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se